• Meet & Greet Camphuijsen Art in Museum Thijnhof

  21 maart 2016

  "Kind waar was jij thuis"

  Dit voorjaar hangt het resultaat van mijn verkenningstocht door verschillende werelden waarin 'het kind centraal staat' in het museum Thijnhof. De expositie is 4 Maart geopend. En ik maakte voor het eerst kennis met het museum en Kees Thijn. Wat een genoegen om zoveel realisten en surrealisten, bij elkaar te zien exposeren. Ik ben er trots op om aan deze eerste expositie van o.a. vijf exto kunstenaars, naast een aantal partikuliere exposanten mee te mogen doen.

  Komende zondag is het mijn beurt voor een meet & greet, een wekelijks gebeuren dat de stichting van het Museum heeft georganiseerd om bezoekers de gelegenheid te geven de kunstenaars persoonlijk te ontmoeten en hen vragen te kunnen stellen. Natuurlijk zou ik het heel leuk vinden als de ontvangers van deze nieuwsbrief zich eveneens uitgenodigd voelen om naar het museum te komen.

  Meet and Greet

  Wij nodigen u van harte uit om op een bijzondere manier kennis te maken met onze exposanten. Hiervoor organiseren wij op zondagmiddag om 14:30 uur een Meet & Greet.

  Tijdens deze ‘Meet & Greet’ ontmoet u de kunstenaars op een zeer persoonlijke manier. Zij zullen u  vertellen over hun eigen werk. Ook is er volop gelegenheid op informele wijze vragen te stellen. Het  geeft u een unieke gelegenheid meer te weten te komen over de kunst en de kunstenaars. Het kan zowel de exposanten als bezoekers veel inspiratie bezorgen.

  Programma:

  Aanvang: 14:30 uur
  Entree: € 5,-

   

  Ik zal het een eer vinden om de gasten welkom te heten en waar gewenst wat meer te vertellen over mijn schilderijen collectie.

  Wanneer ik een portret schilder is de focus op de hele persoon, in deze schilderijen gaat het vooral om de beleving van een moment. Waar ik me al schilderend heb proberen in te leven in met moment van het kind of de kinderen die in het schilderij centraal staan.

  In de serie laat ik ook zien dat door tijd en door culturen heen, waar ik van geproefd heb op mijn reizen en tochten door het land, de beleving van het kind een universeel karakter heeft. En is het geen goud waard, wanneer een kind helemaal op kan gaan in het spel of in de ontmoeting met een ander en daar vanzelfsprekend contact mee maakt. Ook al gaat dat niet persé met een vlot gesprek. Maar eerder met een blik of eenvoudige gebaren.

  De verwondering waarmee een kind je aan kan blikken en zich vragen stelt, nog ongearticuleert, spreekt me heel erg aan.

  Kom kijken en laat je inspireren.

  Mogelijk ken je ook kinderen van wie je het leuk zou vinden ze eens op een andere manier geportetteerd te zien dan in een pose. Kijk hoe verwonderd mijn vader keek toen hij op zijn stoeltje werd gezet, bijna 90 jaar geleden toen ik nog niet eens aanwezig was om te weten welke kleur dat kussen op de stoel nu werkelijk had. Ik kan het alleen maar verbeelden door me in te leven met een blik in het verleden, waarin ik zelfs in die peuter ogen, mijn vader van nu herken.

  Volg de link voor meer informatie

  http://thijnhof.nl/heropening-met-nieuwe-expositie/

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 274 keer bekeken

 • Waar was jij thuis

  14 februari 2016

  Vanaf 3 Maart exposeer ik in het Museum Thijnhof te Coevorden. Voor die gelegenheid heb ik een inleiding tot mijn werk geschreven. Ik zal deze in dit Blogbericht plaatsen en ik nodig jullie uit om daar een kijkje te nemen. Ik ben blij dat ik nu in het kader van EXTO deelnemers mijn collectie "kinderen"mag laten zien.

  Kijken naar kinderen die opgaan in het moment

  Hoger en Hoger

  Rita Camphuijsen is geboren en getogen in Amsterdam

  Al vroeg begonnen te schilderen en te tekenen en daardoor met potlood, papier en inkt in de weer. Was daarmee in familie en school bekend en men verwachtte een kunstopleiding. Toch aanvankelijk een andere route gekozen door me te laten opleiden om anderen te stimuleren tot creatieve zelf expressie. En de drang om maatschappelijk van dienst te zijn was sterk aanwezig. Waar mogelijk combineer ik psychosociaal werk met creatief werk maar uiteindelijk is het zelf maken van een kunstwerk toch te bevredigend om dat op de tweede plaats te zetten. Als autodidact in 2003 “een doorstart” gemaakt als schilderes.

  En nu is mijn atelier in AmbachtAteliers in de Bilt de basis waar ik mijn ideeën uitwerk en waar projecten ontstaan die op exposities ed. regelmatig te zien zijn.Mijn werk bestaat voornamelijk uit olieverfschilderijen.

  De mens in relatie tot de natuur, inspireert mij om indrukken in mijn leven te verbeelden.

  Geraakt door het leven van de mens en de mogelijkheid om troost te vinden in het kijken naar de natuur voel ik me geïnspireerd- en laat ik mij beïnvloeden door de magie van de elementen. Dat betekent ook het open staan voor het symbolische aspect van hen of de diepere motivatie binnen het geschilderde object. Ik ben van plan nog veel onderwerpen te verkennen en mijn ideeën verder te ontwikkelen en te laten groeien, plukkend uit verschillende thema's. Sommige schilderijen waren naar een opdracht anderen, vrij werk.

  Klik op de link voor meer details over de expositie in het het museum Thijnhof in Coevorden

  In deze expositie laat ik werken zien waarin kinderen en hun belevingswereld het hoofdthema zijn. Het schilderij “onderweg”leidt de zoektocht naar de beleving van kinderen in. Onderweg valt zo veel te zien en te beleven. Ik reisde door de tijd en bezocht wat andere werelddelen.

  Hoe zou het geweest zijn toen mijn ouders nog kind waren, de geur en de kleur in hun omgeving zou dat veel verschillen met nu? En bijvoorbeeld toen ik zelf klein was? Aan de buitenkant ogenschijnlijk wat verschillend. Waar dromen al deze kinderen van. En wat beleven ze in de wereld waar ze hun eerste stappen zetten. Opgaand in hun spel kunnen zij zich op een klein plekje geboortegrond helemaal laten op gaan in hun bezigheden. Vergeten zij de grote wereld, of bereiden zij zich voor op het volwassen leven. Zij ontdekken daadwerkelijk, wat zij om zich heen hebben, zien en (be)proeven. Authentiek en levenslustig wanneer en waar je ook geboren bent.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 325 keer bekeken

 • Hallo! - Здравствуйте!

  11 januari 2016

  Hallo! - Здравствуйте!
  Nu in “kunstwerk van de week” is mijn inzending, dit schilderij over een ontmoeting van twee Russische meisje, waar ik als Nederlandse even getuige van was. En even in mocht delen In het schilderij leg ik het gevoel vast, dat ik had toen ik daar zat. Zon warmte vrede en aandacht. Het leven kan soms even zo simpel zijn.
  Hallo wie ben jij. Woordeloos voegt het ene kind zich bij de andere. Ik zie dat het niet on opgemerkt is. Met gebaren en bewegingen van hun lichaampjes verdiepen zij zich beiden in het spel met het zand.
  Hallo! - Здравствуйте! Olieverf op canvas, serie: Kind waar was jij thuis. Binnenkort ook in Coevorden te zien. In Museum Thijnhof
   
  Hat is bloed heet, een prachtige dag in Sint Petersburg. En het is een komen en gaan van mensen. Toeristen, bewoners.. ik kan het niet zien. Even verderop staat een man magneetje met een afbeelding van de stad te verkopen. Verderop staat een stel jongemannen, met vermoedelijk alcoholische drank, verborgen in een grauwe tas, hun dorst te lessen.
  De sfeer is ontspannen. Op het bankje raken we aan de praat met klaarblijkelijk de oma van het linker meisje. We praten door het uitwisselen van enkele duitse woorden en gebarentaal. Knikken en het bekijken van een folder waar de vrouw een keuze moet maken. Oma past op haar kleindochter. Dochter werkt en zal haar later ophalen. Ze zocht bij het park naar een speelplek. Maar het meisje wilde niet tussen allemaal vreemde kinderen inb een zandbak. Hier bij de fontein heeft ze zo haar eigen stillen plekje gevonden waar zij on opgemerkt en ongestoord met haar schepje in het dunne laagje hete zand kan scheppen. En hoer accepteert ze het dat een ander kindje bij haar hurkt en samen in een toevallige ontmoeting delen ze een interesse.
  Ontmoetingen, even een beetje van elkaars leven proeven, vriendelijk en met respect dat kleine stukje leven delen, zelfs al spreken...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 337 keer bekeken

 • Drie schilderijen over vluchtelingen

  13 december 2015

  Ik zie dat er in deze tijd waar opnieuw vluchtelingen in het nieuws zijn helaas, dat mensen op mijn blog stukje terecht komen. Ik zal in deze blog de link naar het album plaatsen voor mensen die er een beeld voor zoeken. http://www.camphuijsen-art.nl/kunstwerken/1778093_Afrika.html

  Ik heb de drie schilderijen genoemd,

  1. Hoop

  2. verloren

  3 Integratie en vrijheid

  Hoop

  Omdat ik het zie als een positieve stap in het leven van een mens in nood, huis en haard te verlaten. Op één van de foto's van vluchtelingen uit Angola langgeleden, droeg iemand het bordje hoop. Want, niemand verlaat vrijwillig de eigen geboortestreek, als er daar geen gegrondde noodzaak voor is, wanneer dat een lange barre tocht voorspelt.

  Verloren

  Ook geloof ik dat mensen die hun kansen in hun vaderland verloren hebben en zich hier ook verloren voelen en geisoleerd zijn omdat ze nog de aansluiting en nieuwe kansen missen op een leven, simpel een leven, met basis voorzieningen. Dat schilderij dat dit dilemma uitdrukt noemde ik "verloren

  Vrijheid en integratie

  Zo noemde ik het laatste schilderij. Waarin ik laat zien dat ik mogelijkheide zie in wederzijdse inspiratie het leren van elkaars cultuur op basis van vrijheid en gelijkheid. Zoals je vaak ziet in het maken van muziek met elkaar. Ik vind dity een universeel gegeven, die vrijheid kun je vieren, de verschillen hoeven we niet weg te poetsen want het kan heel goed mixen als beide partyijen maar willen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 349 keer bekeken

 • Mijn kijk op van Gogh

  24 oktober 2015

  Het is zo ver, mijn schilderij "een befaamde blik " hebben we afgeleverd in het Breda's museum.

  Daar hangt het als één van de genomineerde 125 te bezichtigen voor de jury en later het publiek

  Er is voor het publiek nog tot en met 31 oktober tijd om te stemmen. Willen jullie stemmen op mijn werk, dan vind ik dat natuurlijk leuk.

  Maar kijk eens rond op de site .ik wil een eerlijke stem, misschien zie je iets anders wat je meer aan spreekt.

  De eerste beloning is nu om in Breda te exposeren. De volgende beloningen zijn ook érg leuk. Via dezxe link kun je een stem uit brengen. Een paar handelingen zijn nodig, zoals het opgeven van een email adres en vervolgens bevestigen met een link via de ontvangen bevestiging.

  http://www.vangoghschilderwedstrijd.nl/schilderij/3097

   

  En dan ding ik ook nog mee naar de RABO bank publieksprijs van het groene hart.

  Van vrijdag 9 oktober 20.00 uur t/m zaterdag 31 oktober 17.00 uur kunt u stemmen op uw favoriete kunstwerk. Op zondag 1 november om 16.00 uur zal de uitslag bekend worden gemaakt.
  Kies en stem!
  Houd er rekening mee dat u slechts één stem kunt uitbrengen.

  Mijn bijdrage is Kicken in een sloot.

  http://groenehartkunst.nl/?page_id=857&fv-page=5

  En neem een kijkje op beide expositie. Erg aan te bevelen.

   

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 397 keer bekeken

 • Onderweg

  30 augustus 2015

  Terwijl ik naar buiten kijk

  163 Onderweg

  Veel van mijn tijd ben ik betrokken bij het leven van mensen, zit ik aan de rand van een bed of op een stoel oog in oog met iemand met een verhaal.

  Maar om mensen te zien en te spreken ben ik ook veel onderweg. Op de fiets en in vakanties in de trein of bus. Ik kijk graag naar buiten en indrukken aan een stad met geschiedenis beklijft dan in mijn gedachten. Ik maak graag foto’s en sla herinneringen op. Van beluisterde gesprekken van indrukken van mensen.

  En op een dag zag ik door de voorruit van onze auto kleuters oversteken. Midden in Frankrijk in zo maar een dorpje onderweg..... lees meer volg de link

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 540 keer bekeken

 • Meekijken met Rita

  19 augustus 2015

  Experimenten met relief en kleur

  De laatste weken ben ik aan het werk op een weer heel nieuwe manier. Doordat er altijd beelden in mijn gedachten buitelen waar ik aandacht aan besteed als ik fiets van a naar b voor mijn werk bijvoorbeeld zit ik niet om werk verlegen/ Er is genoeg waar ik overdag aandacht aan moet schenken en als ik dan rond fiets kijk ik rond en vliegen herinneringen stemmingen en momenten in mijn herinnering. En dan kan het gebeuren dat ik mijn atelier spontaan een plan ontstaat. Soms word ik wakker uit een droom en heb ik een plan. Zulke ideeëen neem ik bijna altijd serieus.

  Lees verder bij Wordpress en wordt een volger als je wilt.

  Regelmatig schrijf ik een stukje over mijn werkzaamheden in mijn atelier in mijn weblog bij wordpress. Dat was ik al gestart voor ik met Exto ging werken. Dat zet ik dus maar voort/

  Dagelijkse updates zijn te vinden in mijn online atelier.

  Beperkt zichtbaar ook voor geen facebook gebruiker

  Camphuijsen Art's Atelier

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 504 keer bekeken

 • Ogenblikken met kunstenaars

  6 mei 2015

  Ogenblikken met mensen en een passie


   

  Project werken in wording waarbij ik me verdiep in de blik van kunstenaars, van mensen met een visie of passie voor hun vak.

  Ik was benieuwd hoe het zou zijn, om een klein canvasdoekje te vullen met een close-up, waarbij ik tevens de illusie wek dat er toch een grotere wereld te voorschijn komt dan sec het onderwerp waarop ik inzoom. Daarbij leek het me leuk om te spelen met het idee van de kijker die bekijkt hoe iemand kijkt. En wat is er te zien, van wat de geschilderde kijker ziet.

  Is het mogelijk om een beeld te krijgen van wat iemand bezield. Wat komt er tevoorschijn po een doekje van 30x24cm?

  Daarnaast is het dit jaar het van Gogh jaar en is ook de BeeKk-kunstroute rond dit thema gecentreerd. 

  Zelf ben ik in stijl helemaal niet gelinkt aan van Gogh en zijn werkwijze. Wat weten we eigenlijk van hem? En wat zou dan zijn visie zijn en hoe zou ik hém kunnen zien?

  Ik heb gegoogeld en vond dat met denkt een foto van hem te hebben gevonden waarop een schilderij met een zelfportret toch wel veel overéénkomsten heeft. Maar zeker weten doet men het niet.

  Ik heb besloten dat portret als uitgangspunt te nemen en heb ingezoomd op de blik van van Gogh. Tenminste van wie men denkt dat het hem zou kunnen zijn. Wat zou hij zien, wat zie ik?! Leuk dit avontuur om me in te leven in zijn blik. En stel dat hij voor zijn zelfportret zou staan, hoe zou dat er uit zien?

  Kijk zelf maar, ik ben daar nu mee bezig.

  https://youtu.be/oYkx35ZaarA

  De video heb ik ingezonden voor de AVRO/TROS wedstrijd om een kunstwerk met het thema van Gogh in te zenden. Ik heb de video met bijbehorende foro's van het oog schilderij ingezonden. Volg de URL Ik hoop dat ik tot de door de jury uitgekozen selectie behoor.

  De jury
  De jury bestaat uit Axel Rüger (directeur van het Van Gogh Museum Amsterdam) en beeldend kunstenaars Marc Mulders en Henk Schut, die zich beiden in hun werk hebben laten inspireren door Vincent van Gogh. De jury maakt op basis van de foto's en video's een voorselectie van twintig kunstwerken. De makers van deze voorgeselecteerde werken worden uitgenodigd om op zondag 17 mei met hun werk naar de finaleronde in VondelCS in Amsterdam te komen. Hier beoordeelt de jury alle werken en maakt de winnaar van de juryprijs bekend.

  De publieksprijs
  Op de twintig voorgeselecteerde kunstwerken kan van 11 t/m 16 mei gestemd worden. Degene met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Deze publieksfavoriet krijgt een 4-daagse Van Gogh en Munch-reis in Oslo voor twee personen (vertrekdatum: 27 augustus 2015) van SRC Reizen aangeboden.

  Kunstroute in de Bilt vind plaats het laatste weekend van Mei

  Voor de Beekroute en de daaraan gekoppelde open dagen in Ambacht ateliers,daagden mij uit om de kunstenaars in de Ambachtstraat te vragen een ogenblik met mij te delen. Bijna al mijn collega's kijken nu vanaf het doek mijn atelier in.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 599 keer bekeken

 • Nieuw leven

  5 april 2015

  Breukelen 

  Wijkcentrum Over-Noord
  Vrijheidslaan 4 Breukelen

  Duo expositie van soley omarsdottir en Rita Camphuijsen
  Een vervolg op de Hotspotdagen die in Maart plaatsvonden in het oude centrum van Breukelen daar wil het wijkcentrumcommitee graag een nieuwe aftrap geven in de vorm van de start van een reeks exposities met kunst uit de regio.

  Nieuw leven

  Het is mij een genoegen om de expositie in Wijkcentrum Over-Noord mee kleur te mogen geven, een vijftal schilderijen, die bruisen van leven.

  En een kleine muzikale toegift in de vorm van een aantal kleinere werkjes om de muzikanten in deze ruimte te inspireren.

  Struisvogels die opgetogen hun eerste ei leggen. Heb je ooit zoiets gezien?! De struisvogels dachten van niet. Ik verbaasde me over het komische gedrag van deze reuze vogels, toen zij fladderden met hun vleugels en hun koppen op de slangehalzen een vreugde dansje lieten doen om teder het versgelegde ei een plekje te geven. Met veel napret schilderde ik dit tweeluik. De andere schilderijen spreken voor zichzelf. Kinderen. Zoals zij intens op kunnen gaan in hun bezigheden. Wat zij ook doen, in de rij van ‘school’ meelopen, of op een boerentractor opgaan in hun fantasie, denkend dat ze op de snelweg zitten. Holland op zijn grootst.

  Werk in opdracht laten maken kan ook. Neem daarvoor contact op met mij via e-mail of telefoon.

  Camphuijsen Art is een is een initiatief van Rita Camphuijsen.
  Ambachtstraat 9 – I ~ 3732CN ~ de Bilt
  Email de kunstenaar: info@camphuijsenart.nl

  Op spreek een bericht in op 06 57085918 of 030 2745075

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 628 keer bekeken

 • Het is lente

  9 maart 2015

  De dagen zijn weer wat langer licht, dat werkt lekker in mijn atelier. De verkoudheid gaf me de mogelijkheid tot wat extra dagen schilderen in Ambachtateliers Van de activiteiten in mijn atelier onderhoud ik een blog: "Meekijken met Rita"

  https://camphuijsenart.wordpress.com/camphuijsen-art-blog/

  Op deze site is het blok een beetje van alles wat. Dit jaar houd ik de uitgaven voor exposities zo laag mogelijk, maar waar ik kan maak ik van geboden gelegenheden gebruik. Blijf de expositielijst volgen. Op de kantorenverdiepingen van mijn werk is het in ieder geval voor collega';s en bezoekers weer een plezierige aankleding van de omgeving. Het thema: "leven met water" uit de Hilt, is nu voorlopig op de Neckardreef ten toongesteld.

  Eind maart hoor ik of ik aan de slotdagen in Zeist mag meedoen.

  Komende maand hoop ik ook aan mijn opdracht te beginnen om een tafeltje te beschilderen. Dat zit ook nog in de planniong. Dus.. zolang ik kan schilderen, en de ontroerende momenten bij mensen en in de natuur mij blijven inspireren, geef ik het leven kleur op mijn manier.

  Veel plezier op mijn website.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 663 keer bekeken

 • Meer blogs >>