Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen en het leek mij goed om weer eens in mijn blog te schrijven.

Een impressie van het project Openingen

Ik ben te druk geweest met schilderen om ook nog te schrijven. In mijn online studio op facebook post ik met regelmaat mijn updates van mijn werk in wording en in deze blog blijft het stil.

Dat wil niet zeggen dat ik stil zit. Mijn nieuwste project is het schilderen van poorten openingen, in en uitgangen ergens toe en over. Ik heb drie doeken in de gesso gezet een tijdje geleden. Doeken van eenzelfde formaat, lekker groot. En ik liet me uitdagen door thema's die "op mijn pad kwamen". Te beginnen met het schilderij "coming out". Ik wilde dat schilderij maken dat geïnspireerd werd door iets dat ik zag tijdens een wandeling. En dat beeld bleek heel goed in te passen in een situatie waar ik een creatief aandeel in kon hebben. Zo maakte ik voor de jaarlijkse comingout dag het schilderij coming out, dat gepresenteerd werd ter inspiratie en overweging op coming out sunday in de Geertekerk.

Ik had ter voorbereiding drie redelijk grote doeken  (voor mijn doen groot) behandeld met Gesso en wilde eens proberen hoe het zou uitwerken wanneer ik met zwart en wit en grijstinten ik de doeken met als het ware een voorschets zou voorbewerken. Een gessolaag is nodig onder elk werk, maar deze doeken droegen een print omdat het recykelde doeken zijn. En moésten echt doormij "in de gesso gezet worden". En ik had zwart en wit. Dit nodigde me uit om met brede kwast lekker even uit te halen en naar aanleiding van mijn wandeling in de omgeving, 3 soorten poorten op te zetten. Ik zou later wel zien wat het zou worden. Aan inspiratie ontbreekt het me meestal niet. En aangezien ik momenteel geen werkverplichtingen meer heb bij de organisatie waar ik 20 jaar bij in dienst was, heb ik heerlijk de vrijheid om mijn dagen zelf in te vullen. En.. tijd voor nieuwe deuren die open gaan. Kortom, openingen, doorgangen, in en uit, kwamen in mijn gedachten op.

Nu was de eerste ingevuld toen mij gevraagd werd mee te werken aan een dienst over "comingout sunday"

De tweede ontstond later in het jaar en vormt voor mij het inluiden van het nieuwe jaar. "Opening"

Ik vond een beeld waarin ik wilde weergeven een gevoel van.. het weer krijgen van een nieuw perspectief, er is nieuw licht zichtbaar en stel je voor je komt uit een situatie waar je onbewust sommige dingen niet weet of ziet. Het is voor mij, puttend uit mijn leven een algemeen gegeven, dat we ons bewust kunnen worden van het gegeven, dat ieder op een eigen manier situaties beleeft en dat wanneer je die met elkaar deelt, kun je zelf een nieuw persfpectief kijken. Ieder bleek vanuit een eigen invalshoek een gedeelde sitatie te benaderen, aan te vliegen.. vandaar de rotsduiven. En dan, ontstaat er een ruimte kan er opening komen voor een nieuwe kijk op dingen. Ik heb dat met veel plezier geschilderd.

En nu, staat op de ezel een andere opening. Maar dan.. een opening, wil ik schilderen, die ontoegankelijk lijkt. Of, kan de vraag op roepen.. wordt ik toegelaten, of niet? Wat ligt er voor of ertussen.. Toen ik hieraan begon, geinspireerd door gesprekken die ik had en het ontstaan van een denkbeeld, herinnerde ik mij opnieuw, de tijd dat ik als tiener in mijn kamer op de grond zat. Alleen en ik gedachten, omdat dat het beste was wat ik kon doen, toen. Stil zijn, me terugtrekken en nadenken en overdenken. Ik dacht toen, of besloot, als ik groot ben, kan ik wel filosof worden. haha ben het niet geworden.. of toch wel..  dacht ik toen ik plannen maakte voor dit schilderij. Alleen, mijn filosofie, komt er uit in olieverf.