• Bezig met van alles

  6 september 2022

  Terwijl ik aan een aantal opdrachten werk lees ik van alles over bepaalde delen uit de geschiedenis. Hoe meen leefde dacht en woonde. De grote gebeurtenissen in de tijd alle veranderingen.

  Door zo t elezen kwam ik dus ook terecht bij mijn vermoedelijke voorouders, in ieder geval naamgenoten, schilders in de gouden eeuw. Nu ja hoe dat geld verdiend werd..

  hoe dan ook er werd volop geschilderd. En ik ben nu aan het bestudeerden hoe een schilder in die tijd schilderen kon, wat de invloed was van de omgeving, mijn voorouders waren veelal protestant, ééntje in iedergeval en doopsgezind remonstrant. Ik las er van alles over. Dat waren veel landschappen en boederij scenes...

  Nu bestudeer ik een protestant die katholiek werd en die ingetogen binnen scchilderijen maakte en enkele iuiit de omgeving. Ik lees en ik schets en ik volg. Droom er zelfs van haha.

  Maar. ik kan ondertussen nog geen werk op mijn site plaatsen. Eerd e cadeaus geschonken zijn. En de projecten voorbij.

  Dus geduld is een schone zaak.

  Lees meer >> | 16 keer bekeken

 • Heerlijk geschilderd

  29 augustus 2022

  Heerlijk dat twee opdrachten nu af zijn. Er is een redelijk groot formaat af, zo einde van het jaar zal ik het op mijn site zetten. Ik had in deze opdracht heerlijk de vrije hand. Maar waar de vrijheid to leidt moet ik nog gaan merken omdat het nog een poosje duurt voor het schilderij in andere handen gaat. Ik had van te voren geen idee hoeveel tijd het maken van dit schilderij zou nemen. Ik moest het ook nog helemaal bedenken.

  Verder nog een kleine opdracht af, die voor iemands verjaardag gemaakt is. Daarna kan ik het ook in een album tonen. Ondertussen ben ik aan het onderzoeken hoe een schilder uit de oude eeuw kon leven en denken. In aansluiting op mijn voor vaderen die ook uit de gouden eeuw kwamen is het een inlevingsvermogen dat ik aan het oefenen ben. .Hoe leefde men hoe was die tijd en hoe benaderden schilders hun leefomgeving. En as ik dan voor mijzelf een beeld gevormd heb kan ik aan een werkstuk beginnen om te verwerken wat ik leer en ontdek.

  Woensdag maar eens een uitstapje ergens in Nederland doen om in de voetsporen van schilders uit het verleden te doen. Het kan en we gaan het dan doen. Ik weet nog hoe het was in het oude Rome vaan het verleden door de hedendaagse situatie kon doorschemeren. Ik vond dat fascinerend. Eerder eens stapte ik de Geertekerk binnen en werd me terwijl ik mijn voeten op de grijze tegels zette bewust van het feit dan velen die ik nooit kan kennen mij waren voorgegaan. En toch was hun aanwezigheid toen, voor mij voelbaar. Wonderlijk.

  En wanneer eindelijk het bestelde canvas er is kan ik aan opdracht drie beginnen, met zeer speciale wensen van de opdracht geefster. Hoe verbind ik me gevoelsmatig zodanig met het onderwerp dat het me positief inspireert en ik dan ook de cliënt kan tevreden stellen. Een weer hee andere uitdaging staat me te wachten.

  Ondertussen zijn anderen aan het nadenken of ze een actie in een buurt in onze omgeving willen financieren voor een deel. De gemeente heeft al ja gezegd. Nu nog met de contactpersoon van de groenvoorziening spreken om onze gedachten te delen over de beste invulling van een groenstrook in de buurt waar ik kan gaan werken aan een project dat voor mij een giga uitdaging is. Later volgen wel updates.

  En afwachten maar weer wat dan de kleuren van mijn palet zullen zijn.

  Lees meer >> | 18 keer bekeken

 • Werken in opdracht

  18 augustus 2022

  Momenteel ben ik aan het werk aan een schilderij in opdracht. Het duurt wel even voor deze klaar is. En een ander doek opmaat is in bestelling, kan ik direct een derde doekje meenemen voor de derde opdracht. Voorlopig dus even geen gereed werk op mijn site.
  Eind van de maand haal in mijn schilderijen weg uit het Binnenbos in Zeist. Dus die expositie is nog een paar weken lang te bezichtigen.
  Ondertussen verdiep ik me in oude meesters en doe er inspiratie aan op. Het begon met werken van Camphuysen’s uit de gouden eeuw. Zo leuk om te ontdekken, dat het schilders bloed al lang  door de aderen van voorvaderen stroomt. Al een week heb ik het boek over Vermeer, dat ik ut Delft mee nam eens goed en zorgvuldig gelezen. Ik houd wel van zijn manier van schilderen. Ik ga me daar nog een tijdje beter mee bezig houden. Resultaten zijn dan pas volgend jaar te zien op mijn site.
  Dan nog loopt er een project waarvoor de financiering nog rond moet komen, maar hoop ik me aan een gaaf waagstuk te wijden. Een muurschildering in mijn eigen woonplaats. Een voor studie heb ik al enige weken onder handen op mijn ezel. Ook dat is nog niet af. Omdat het veel werk is.
  Ik hoop over een tijdje weer wat  te kunnen laten zien. Voorlopig blijft het in dat opzicht nog even stil dus.

  Lees meer >> | 24 keer bekeken

 • Tekenen en schetsen

  28 juni 2022

  Tekenen heb ik eigenlijk altijd al gedaan. Ook maakte ik illustraties voor diverse verenigingsbladen. En tijdens mijn werk in de thuisbegeleiding gebruikte ik het als instrument om in contact te komen met een patiënt / cliënt. Of om iemand tot creativiteit te stimuleren en ook wel om het als communicatiemiddel te grebruiken als spreken een probleem was. Maar ik heb het een tijdje weinig aandacht gegeven in mijn collectie omdat schilderen zo op de voorgrond kwam te staan en ik er een atelier voor nodig had, om beter te kunnen werken.

  Maar tekenen kan eigenlijk op allerlei soort plekken. Met een tekenblok op schoot, in school, waar ik vrijwilligerswerk was gaan doen in 2019. Of buiten tijdens een vakantie, of in mijn tuin of gewoon op de bank of aan een tafel. Ik herinner me ook de belangrijke keer toen ik "Picasso" zat te tekenen in zweden. Een klein terriër hondje, dat op een klein schetsblokje terechtkwam. Ik weet niet eens meer of de tekening afkwam, of waar hij terecht kwam. Misschien bij de Zweedse vriendinnen, wat het was aanleiding voor de kunstenares, partner van mijn gastvrouw, om me aan het schilderen te zetten. Ze maakte een grote tafel vrij, gaf me een groot vel papier en allerlei materiaal en verf en daar ging ik. Ik ging schilderen en besloot er nooit meer mee te stoppen. Of het op een laag pitje te zetten. Ik "kwam uit de verf" en vond mijn medium (terug) dat ik nodig heb om mijn indrukken te verbeelden.

  Maar,......

  Lees meer >> | 39 keer bekeken

 • Camphuysen naspeuringen

  25 juni 2022

  De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

  Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had. Het is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon.) Maar er was een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de "schilders Camphuysen" Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

  Er was een Govert Rafaelsz. Camphuysen, een een Gover Dirksz Camphuysen, een Jochem (Joachim) Goveartsz. Camphuysen, Een Rafael Govertsz. En mogelijk nog een andere Dirksz, maar daar vond men geen werk terug. En een Jan Kamphuysen, ( de naam Jan is van mijn vader en zijn vader en grootvader, dus een bekende naam in de familie. Maar een bewezen connectie was er niet gevonden. Maakt niet uit. Er werd veel gewerkt vanuit Amsterdam, na een start in Gorkum. En Govert is zelfs naar Zweden gegaan. In de loop der eeuwen doken er nu en dan diverse schilderijen op. Omdat niet allen hun voornamen opschreven werden de schilderijen aan één van hen toegeschreven en vogelden Kunsthistorici ut dat het toch anders moest zijn. De schilder van Neer, trok met hen op en trouwde een camphuijsen, zus van een van de schilders.

  Tot mijn grote plezier vond ik online allemaal schilderijen met zekere en onzekere herkomst van één van de camphuysens. Ik heb veel plezier gehad in het ontdekken van deze werken en het lezen over de vastgelegde geschiedenis. Ik ben er trots op "een Camphuijsen" te zijn. Zo leuk.

  Ik ga de afbeeldingen die op veilingen waren of die in musea zijn aangetroffen. Onderandere in St. Petersburg, waar ik geweest ben en er volgens mij één zag bij de afdeling Nederlandse schilders. Ik wist toen nog niet dat er zo veel waren. Mijn aangetrokken zijn door Scandinavie, vind ik extra leuk als ik nu leerde dat een van hen schilderde in opdracht van het zweedse koningshuis.

  Ik had een aantal jaar geleden in Amerika een nu levens familielid gevonden die ook schildert: Les Camphuysen. Wij hebben wel eens wat contact gehad en wat gedeeld over ons eigen werk.

  Maar als ik nu in de zoekbalk Camphuijsen typ of Camphuysen, vind ik mijn eigen werk onder dat van deze voorouders. Mede Amsterdammers voor een deel van hun leven. Heel leuk dat internet, zo kun je nog eens wat ontdekken.

  Lees meer >> | 42 keer bekeken

 • Nog enkele weken voor de kunstroute

  7 mei 2022

  Binnenkort is de jaarlijkse kunstroute in de Bilt weer een feit. In AmbachtAteliers zijn de voorbereidingen ook al gaande. De verschillende studio's maken zich klaar voor het ontvangen van bezoek. Laten we hopen op mooi weer. Kunstenaar zijn is vaak een zaak van alleen en gepassioneerd doorwerken, om de resultaten onder het publiek te brengen is niet een dagelijks gebeuren. Het openstellen van het atelier, tijdens de kunstroute, is een mooie gelegenheid om in contact te komen met publiek. Ik herinner mij leuke en waardevolle ontmoetingen met spannende vragen en reacties op mijn werk. Ik kijk er steeds met een prettig gevoel op terug.

  Ik hoop ook tijdens de komende open dagen dat het weer ons gunstig gezind is en met op de fiets stapt of met de benenwagen de route onderzoekt in de Bilt. (In onze studio's kunnen ook rolstoelers binnenkomen.) Zij het dat het natuurlijk allemaal als het druk is, wat krap zal zijn. Maar het mag de pret niet drukken.

  RoadTV heeft een aansprekende video gemaakt ter introductie van de kunstenaars en de locaties.

  Bekijk hier de video over de kunstroute mei 2022

  Lees meer >> | 65 keer bekeken

 • Bloemen en gedachten

  25 april 2022

  Voor de aanvang van een kleine kunstmarkt vind ik het leuk wat kleine vlot geschilderde doekjes te maken. Op minidoekjes is het grappig om net herkenbaar het hart van een bloem te schilderen. Ik heb ze op mijn kraam uitgestald, naast een bloem die in in Zwitserland begon te schilderen. In tijden van onrust of stress is mijn aandacht bij wat er in de familie of in de wereld gebeirt. Dan geeft het bijvoorbeeld, vanwege gebrek aan concentratie op een project, denk ik afleiding van de spanning. En schilder ik juist wel bloemen. Zoals in 2011, de blije gezichtjes, (viooltjes van 3ox 30cm) In die tijd lag mijn zwager op de IC. Op de een of andere manier doet dat goed. Zoals laatst ook in gesprek in een vrienden groep, we elkaar zeiden: dat bijvoorbeeld als iemand bijvoorbeeld is overleden, het zo opmerkelijk is, dat het juist is dat een bloesem aandacht kan vragen, omdat dat, wonderlijk genoeg, toch altijd maar door gaat.De bloei in de natuur.

  Deze zonnebloemen, geïnspireerd door de bloemen die ik zag in de Pluktuin Langendam zijn, als ik mijn versie schilder, dit jaar opnieuw actueel geworden, met de oorlog in de oekraIne.

  Het land is bekend om de zonnebloemen de vlag is geel met blauw, zonnebloemen tegen de lucht, wolkenloos. Ik zoemde er op in. Het is ook gewoon mooi en warm, dat geel tegen dat groen.

  Lees meer >> | 75 keer bekeken

 • De doorgang

  27 februari 2022

  Een doorgang. Een onderwerp waar ik eens bij stil ging staan. Ik dacht aan gebeurtenissen en ervaringen en aan de verhalen die ik hoorde van anderen. En zo ontstond deze miniserie. De derde kreeg van mij vandaag een laatste penseelstreek. Nu nog een expositie gelegenheid zoeken.

  Op een dag werd ik, tijdens een gezellige wandeling met mijn vriendin, getroffen door de ervaring, toen ik door een gang van doorgang naar uitgang liep. De tijd erna werd ik me bewust van de vele benaderingen die mogelijk zijn bij het begrip doorgang. Mensen geven elkaar soms een opening of juist niet, om bij elkaar naar binnen te komen. Of men blijft in goede gemoede, of misschien veilig, aan de buitenkant. Anderen ervaren in hun leven een soort geslotenheid in de binnenwereld, waarmee je mee naar buiten moet komen, of wilt komen. 

  Ik heb me eens spontaan gefocust op een aantal aspecten. De aanleidingen ontstonden bij het in gesprek zijn met anderen  En het idee ontstond dan bij mij, om er op te reflecteren. En ik hoop dat het een ander die het ziet ook weer een eigen verhaal uit laat onstaan. Of.. je blijft gewoon dralen voor de doorgang en staat er een moment bij stil.

  Deze schilderijen zijn te vinden in de galerie: Diverse schilderijen

  Lees meer >> | 101 keer bekeken

 • Leven en water

  19 februari 2022

  Bezig zijnde met de voorbereiding van een expositie in Nieuwegein, verwoordde ik mijn gedachten bij het onderwerp dat ik plan voor de expositie. Schilderijen waar water het hoofd thema is.

  Leven met water

  Een expositie bij de haven

  Rita Camphuijsen | Camphuijsen Art | v.a. Februari 2022

  Een expositie bij het water.

  Een expositie bij het water. Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier. Om de locatie te bekijken voor deze expositie, nam ik op een zeker moment de bus en stapte uit, om al snel een oud stukje Vreeswijk te ontdekken. Ik had er over gelezen, maar zo terplekke, raakte ik geboeid door de oude vaartuigen, herinneringen aan het leven op het water, zoals het al eeuwen in Nederland bestaat. Er werd gewerkt, vracht vervoerd, gewoond, geleefd en gereisd. Nederlanders zijn van oudsher gewend om te leven met water. Bedwongen de krachten of benutten het en konden erover mijmeren. Ik dacht terug aan mijn leven op een oude aak die na zijn diensttijd werd om gebouwd, ook met mijn hulp, om verder gebruikt te worden als woonschip. Zo wandelend over de kade, werd ik weer nieuwsgierig naar de historie van de museumstukken die er getoond werden bij het “buitengedeelte” van het scheepvaart museum, dat ik hier ontdekte. En ik werd enthousiast omdat hier exposeren een mooie passende plek was voor de schilderijen uit mijn collectie waar water een belangrijk thema in is. Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding. Al schilderend, kan ik me verdiepen in de betekenis die water in zijn verschillende hoedanigheden kan weergeven.

  Via deze link beland je "in het water"

  Zo schilderde ik drie werken van de waterwerken bij Kassel, onder andere een stroom. Ik noemde dat “levensstroom” en er wat zon tussen de bladeren van de bomen en struiken die het omzoomden. Zoals het leven als een stroom kan zijn, is het vanuit dit perspectief bekeken, voor mij één en al schoonheid. Bekijk het eens rustig, en op enige afstand. Kies een mooie zomerse dag uit wanneer de zon vrij spel heeft. Obstakels doen het water wit opschuimen en contrasteren met de hindernis loze gedeelten, waarin een glimp van de bodem te zien is. Directe zonnestralen worden gereflecteerd al naar gelang de beweging en snelheid van het water.
  Emoties, bewegingen in het gemoed, zijn als de rimpelingen en stroomversnellingen hier, soms draaikolkjes soms een stille plek in een bocht. Een stroming als dit, met een stevige bedding van krachtige rotsblokken, maken (leven) interessant, kijk en neem de tijd om de stroming op je in te laten werken. Ergens is een begin, en waar leidt het heen?

  Een ander voorbeeld is te vinden in het schilderij van een veelheid aan kleine watervallen. Het water valt en stroomt terwijl de kijker tegen het licht inkijkend het spektakel in zich opneemt.
  I
  k noemde het werk “Verguld gevoel”. Omdat ik dat  opspatten en schitteren van die miljoenen waterdruppels en vele stroompjes, kan associëren met het blije gevoel wat een glimlach laat sprankelen over het hele gezicht, wanneer je heel erg blij over iets bent.

  Water kan ook koude en kilte, een gemis of eindeloosheid weergeven. En in sommige gevallen, kan het weerspiegelen van een helblauwe zomerlucht je haast verblinden. Niet altijd is de beleving van een emotie zo transparant. Hoe vaak spiegelen wij onze omgeving niet iets heel anders voor dan dat er onder de oppervlakte leeft?!

  Emoties betekenen leven en soms ook het vol zijn van iets wat heel diep van binnen verborgen ligt. Daar kan niet iederéén zomaar bij komen en zelf ben je het vaak ook niet eerder bewust wat er in je leeft, dan nadat iets uit de diepte van je gemoed, aan het oppervlak komt drijven. Zo kan een mensenziel “Een bodem vol geheimen” hebben.

  Ik houd van de glinstering van het water, van het licht dat het een uniek karakter geeft. Het is een onderwerp, waar ik al schilderen veel aan kan ontdekken. En er over sprekend, kan het je van alles vertellen  zoals het uitleggen van een droom, door middel van symbooltaal. Een beeld verwoorden, kan antwoord geven op een vraag. En die verwoording kan voor ieder persoonlijk een ander verhaal betekenen.

  Figuur 4 't Gooimeer

   

  In deze expositie wil ik een verzameling schilderijen laten zien die een gevarieerde kijk op het leven met water geeft. Zodra alles geregeld is maak ik de expositie bekend in de lijst.

  Lees meer >> | 100 keer bekeken

 • Opening

  29 januari 2022

  Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen en het leek mij goed om weer eens in mijn blog te schrijven.

  Een impressie van het project Openingen

  Ik ben te druk geweest met schilderen om ook nog te schrijven. In mijn online studio op facebook post ik met regelmaat mijn updates van mijn werk in wording en in deze blog blijft het stil.

  Dat wil niet zeggen dat ik stil zit. Mijn nieuwste project is het schilderen van poorten openingen, in en uitgangen ergens toe en over. Ik heb drie doeken in de gesso gezet een tijdje geleden. Doeken van eenzelfde formaat, lekker groot. En ik liet me uitdagen door thema's die "op mijn pad kwamen". Te beginnen met het schilderij "coming out". Ik wilde dat schilderij maken dat geïnspireerd werd door iets dat ik zag tijdens een wandeling. En dat beeld bleek heel goed in te passen in een situatie waar ik een creatief aandeel in kon hebben. Zo maakte ik voor de jaarlijkse comingout dag het schilderij coming out, dat gepresenteerd werd ter inspiratie en overweging op coming out sunday in de Geertekerk.

  Ik had ter voorbereiding drie redelijk grote doeken  (voor mijn doen groot) behandeld met Gesso en wilde eens proberen hoe het zou uitwerken wanneer ik met zwart en wit en grijstinten ik de doeken met als het ware een voorschets zou voorbewerken. Een gessolaag is nodig onder elk werk, maar deze doeken droegen een print omdat het recykelde doeken zijn. En moésten echt doormij "in de gesso gezet worden". En ik had zwart en wit. Dit nodigde me uit om met brede kwast lekker even uit te halen en naar aanleiding van mijn wandeling in de omgeving, 3 soorten poorten op te zetten. Ik zou later wel zien wat het zou worden. Aan inspiratie ontbreekt het me meestal niet. En aangezien ik momenteel geen werkverplichtingen meer heb bij de organisatie waar ik 20 jaar bij in dienst was, heb ik heerlijk de vrijheid om mijn dagen zelf in te vullen. En.. tijd voor nieuwe deuren die open gaan. Kortom, openingen, doorgangen, in en uit, kwamen in mijn gedachten op.

  Nu was de eerste ingevuld toen mij gevraagd werd mee te werken aan een dienst over "comingout sunday"

  De tweede ontstond later in het jaar en vormt voor mij het inluiden van het nieuwe jaar. "Opening"

  Ik vond een beeld waarin ik wilde weergeven een gevoel van.. het weer krijgen van een nieuw perspectief, er is nieuw licht zichtbaar en stel je voor je komt uit een situatie waar je onbewust sommige dingen niet weet of ziet. Het is voor mij, puttend uit mijn leven een algemeen gegeven, dat we ons bewust kunnen worden van het gegeven, dat ieder op een eigen manier situaties beleeft en dat wanneer je die met elkaar deelt, kun je zelf een nieuw persfpectief kijken. Ieder bleek vanuit een eigen invalshoek een gedeelde sitatie te benaderen, aan te vliegen.. vandaar de rotsduiven. En dan, ontstaat er een ruimte kan er opening komen voor een nieuwe kijk op dingen. Ik heb dat met veel plezier geschilderd.

  En nu, staat op de ezel een andere opening. Maar dan.. een opening, wil ik schilderen, die ontoegankelijk lijkt. Of, kan de vraag op roepen.. wordt ik toegelaten, of niet? Wat ligt er voor of ertussen.. Toen ik hieraan begon, geinspireerd door gesprekken die ik had en het ontstaan van een denkbeeld, herinnerde ik mij opnieuw, de tijd dat ik als tiener in mijn kamer op de grond zat. Alleen en ik gedachten, omdat dat het beste was wat ik kon doen, toen. Stil zijn, me terugtrekken en nadenken en overdenken. Ik dacht toen, of besloot, als ik groot ben, kan ik wel filosof worden. haha ben het niet geworden.. of toch wel..  dacht ik toen ik plannen maakte voor dit schilderij. Alleen, mijn filosofie, komt er uit in olieverf.

  Lees meer >> | 218 keer bekeken

 • Meer blogs >>