Bezig zijnde met de voorbereiding van een expositie in Nieuwegein, verwoordde ik mijn gedachten bij het onderwerp dat ik plan voor de expositie. Schilderijen waar water het hoofd thema is.

Leven met water

Een expositie bij de haven

Rita Camphuijsen | Camphuijsen Art | v.a. Februari 2022

Een expositie bij het water.

Een expositie bij het water. Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier. Om de locatie te bekijken voor deze expositie, nam ik op een zeker moment de bus en stapte uit, om al snel een oud stukje Vreeswijk te ontdekken. Ik had er over gelezen, maar zo terplekke, raakte ik geboeid door de oude vaartuigen, herinneringen aan het leven op het water, zoals het al eeuwen in Nederland bestaat. Er werd gewerkt, vracht vervoerd, gewoond, geleefd en gereisd. Nederlanders zijn van oudsher gewend om te leven met water. Bedwongen de krachten of benutten het en konden erover mijmeren. Ik dacht terug aan mijn leven op een oude aak die na zijn diensttijd werd om gebouwd, ook met mijn hulp, om verder gebruikt te worden als woonschip. Zo wandelend over de kade, werd ik weer nieuwsgierig naar de historie van de museumstukken die er getoond werden bij het “buitengedeelte” van het scheepvaart museum, dat ik hier ontdekte. En ik werd enthousiast omdat hier exposeren een mooie passende plek was voor de schilderijen uit mijn collectie waar water een belangrijk thema in is. Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding. Al schilderend, kan ik me verdiepen in de betekenis die water in zijn verschillende hoedanigheden kan weergeven.

Via deze link beland je "in het water"

Zo schilderde ik drie werken van de waterwerken bij Kassel, onder andere een stroom. Ik noemde dat “levensstroom” en er wat zon tussen de bladeren van de bomen en struiken die het omzoomden. Zoals het leven als een stroom kan zijn, is het vanuit dit perspectief bekeken, voor mij één en al schoonheid. Bekijk het eens rustig, en op enige afstand. Kies een mooie zomerse dag uit wanneer de zon vrij spel heeft. Obstakels doen het water wit opschuimen en contrasteren met de hindernis loze gedeelten, waarin een glimp van de bodem te zien is. Directe zonnestralen worden gereflecteerd al naar gelang de beweging en snelheid van het water.
Emoties, bewegingen in het gemoed, zijn als de rimpelingen en stroomversnellingen hier, soms draaikolkjes soms een stille plek in een bocht. Een stroming als dit, met een stevige bedding van krachtige rotsblokken, maken (leven) interessant, kijk en neem de tijd om de stroming op je in te laten werken. Ergens is een begin, en waar leidt het heen?

Een ander voorbeeld is te vinden in het schilderij van een veelheid aan kleine watervallen. Het water valt en stroomt terwijl de kijker tegen het licht inkijkend het spektakel in zich opneemt.
I
k noemde het werk “Verguld gevoel”. Omdat ik dat  opspatten en schitteren van die miljoenen waterdruppels en vele stroompjes, kan associëren met het blije gevoel wat een glimlach laat sprankelen over het hele gezicht, wanneer je heel erg blij over iets bent.

Water kan ook koude en kilte, een gemis of eindeloosheid weergeven. En in sommige gevallen, kan het weerspiegelen van een helblauwe zomerlucht je haast verblinden. Niet altijd is de beleving van een emotie zo transparant. Hoe vaak spiegelen wij onze omgeving niet iets heel anders voor dan dat er onder de oppervlakte leeft?!

Emoties betekenen leven en soms ook het vol zijn van iets wat heel diep van binnen verborgen ligt. Daar kan niet iederéén zomaar bij komen en zelf ben je het vaak ook niet eerder bewust wat er in je leeft, dan nadat iets uit de diepte van je gemoed, aan het oppervlak komt drijven. Zo kan een mensenziel “Een bodem vol geheimen” hebben.

Ik houd van de glinstering van het water, van het licht dat het een uniek karakter geeft. Het is een onderwerp, waar ik al schilderen veel aan kan ontdekken. En er over sprekend, kan het je van alles vertellen  zoals het uitleggen van een droom, door middel van symbooltaal. Een beeld verwoorden, kan antwoord geven op een vraag. En die verwoording kan voor ieder persoonlijk een ander verhaal betekenen.

Figuur 4 't Gooimeer

 

In deze expositie wil ik een verzameling schilderijen laten zien die een gevarieerde kijk op het leven met water geeft. Zodra alles geregeld is maak ik de expositie bekend in de lijst.