De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had. Het is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon.) Maar er was een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de "schilders Camphuysen" Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

Er was een Govert Rafaelsz. Camphuysen, een een Gover Dirksz Camphuysen, een Jochem (Joachim) Goveartsz. Camphuysen, Een Rafael Govertsz. En mogelijk nog een andere Dirksz, maar daar vond men geen werk terug. En een Jan Kamphuysen, ( de naam Jan is van mijn vader en zijn vader en grootvader, dus een bekende naam in de familie. Maar een bewezen connectie was er niet gevonden. Maakt niet uit. Er werd veel gewerkt vanuit Amsterdam, na een start in Gorkum. En Govert is zelfs naar Zweden gegaan. In de loop der eeuwen doken er nu en dan diverse schilderijen op. Omdat niet allen hun voornamen opschreven werden de schilderijen aan één van hen toegeschreven en vogelden Kunsthistorici ut dat het toch anders moest zijn. De schilder van Neer, trok met hen op en trouwde een camphuijsen, zus van een van de schilders.

Tot mijn grote plezier vond ik online allemaal schilderijen met zekere en onzekere herkomst van één van de camphuysens. Ik heb veel plezier gehad in het ontdekken van deze werken en het lezen over de vastgelegde geschiedenis. Ik ben er trots op "een Camphuijsen" te zijn. Zo leuk.

Ik ga de afbeeldingen die op veilingen waren of die in musea zijn aangetroffen. Onderandere in St. Petersburg, waar ik geweest ben en er volgens mij één zag bij de afdeling Nederlandse schilders. Ik wist toen nog niet dat er zo veel waren. Mijn aangetrokken zijn door Scandinavie, vind ik extra leuk als ik nu leerde dat een van hen schilderde in opdracht van het zweedse koningshuis.

Ik had een aantal jaar geleden in Amerika een nu levens familielid gevonden die ook schildert: Les Camphuysen. Wij hebben wel eens wat contact gehad en wat gedeeld over ons eigen werk.

Maar als ik nu in de zoekbalk Camphuijsen typ of Camphuysen, vind ik mijn eigen werk onder dat van deze voorouders. Mede Amsterdammers voor een deel van hun leven. Heel leuk dat internet, zo kun je nog eens wat ontdekken.