Vandaag hebben we de expositie in Utrecht bij Zimihc ingericht. Gelukkig reed de zus van Myke met een lekker grote auto, daardoor kon ik er mijn grootste werken eens exposeren. Ik schreef gisterenavond laat ng een stukje over mijn thema bij deze expositie.

 

Het thema water.

Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier.

Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding, kan ik me verdiepen in de betekenis die het kan weergeven.

De stad Utrecht heeft zoals veel plaatsen in Nederland ook zijn grachten, waar water het licht kan terugkaatsen, Wat een mooi effect heeft op de oude bakstenen van een stad met historie. Water kan ook diepte, mysterie, eindeloosheid of kracht weergeven. Soms warmte bij ondergaande zon, contrasteren met koude en kilte van het oppervlak van het water. Zo kan de zee gemis of eindeloosheid weergeven. Net wat iemand er bij beleeft. En in sommige gevallen, zoals ik ervoer op mijn tochten van werk naar huis of andersom, kan het weerspiegelen van een helblauwe zomerlucht je haast verblinden. De Ruigenhoekse polder laat dit knallend blauw groen zien. Niet altijd is de beleving van een emotie zo transparant. Hoe vaak spiegelen wij onze omgeving niet iets heel anders voor dan dat er onder de oppervlakte leeft?! Emoties betekenen leven en soms ook het vol zijn van iets wat heel diep van binnen verborgen ligt. Daar kan niet iederéén zomaar bij komen en zelf ben je het vaak ook niet eerder bewust wat er in je leeft, dan nadat iets uit de diepte van je gemoed, aan het oppervlak komt drijven. Zo kan een mensenziel “Een bodem vol geheimen hebben”. Ik houd van de glinstering van het water, van hel licht dat het een uniek karakter geeft. Het is een onderwerp, waar ik al schilderen veel aan kan ontdekken. En er over sprekend, kan het je van alles vertellen zoals het uitleggen van een droom, door middel van symbooltaal. Een beeld verwoorden, kan antwoord geven op een vraag. En die verwoording kan voor ieder persoonlijk een ander verhaal geven.

Rita Camphuijsen

Mijn Motto is Laat je Inspireren.

Zo staat het ook op de deur van mijn Atelier, bij AmbachtAteliers in de Ambachtstraat nr. 9-I 3732 CN De Bilt www.camphuijsen-art.nl info@camphuijsen-art.nl tel: 06 570 859 18