En na de drukte van het organiseren, en verplaatsen en tot een einde brengen van een werk hangt er nu van alles aan muren die te bezichtigen zijn.

Het maken van het missende straatje van Vermeer, bracht mij veelmeer dan het inleven in een schilder uit het verleden Ik vnd zelf nieuwe aantrekkelijke onderwerpen. En ik ga er graag nog weer even mee door. De titel die de filmmaker voor mijn project bedacht is wel passend.

Van de Nieuwe Vermeer naar de nieuwe Camphuijsen.. Nu in de etalage, de lijstenmaker van Bellezza Nuova

En zo is het album straatbeelden gecreeerd op deze website. Het boeit mij om binnen een straat met bijzondere perspectief valkuilen, het licgt en de reflectie te vangen van de zon. Al werkend aan mijn huidige schilderij ontdek ik bij nadere bestudering, de schduwpartijen en bedenk ik wat de oorzaak van een schaduw of reflectie kan zijn. En ik heb plezier. Ik wil nu een zonnige kleur voor elkaar krijgen die, naar ik me realiseer tijdens het onderzoeken van mijn reverentiefoto, de kleuren geel en blauw van Vermeer te zijn. Zo ontstaat, misschien als laatste, misschien niet, een nieuw werkje geinspireerd door Vermeer en Delft. Maar dan geschilderd door een Camphuijsen.

Mijn eigen voorvaderen schilderden vooral boeren taferelen en landschappen. Ik denk dat ze daar een markt voor hadden. Ik schilder dit nu, gewoon omdat ik dat leuk vind. Of er een markt voor is? geen idee. Ik wil het gewoon. Er is zo heel veel onrust in de wereld, ik wil dat mijn werk rustgenereerd, en de waarde laat zien van een vreedzaam leven. Dat kan met die straatjes. Het was geen bedoeling van mij. Maar ik merk, dat het kostbaar is. Dat de geschiedenis nog in steden terug te vinden is. En dat mensen er "thuis" kunnen zijn.

Kostbaar stedelijk leven op rustige historische plekken.. Men zegt dat Vermeer in een grote drukte leefde en dat hij daarom misschien rust en verstilling schilderde. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. In deze, opnieuw, turbulente tijden. Oorlogen, overstromingen, branden aardbevingen. Het nieuws barts er van, ik luister naar de berichten en podcasts om op de hoogte te blijven en te helpen relativeren. Maar als ik schilder en iets wil maken, wil ik rust, licht en ontspanning.