Het was deze twee dagen een tijd van omschakelen. Het één en ander is achter de rug verschillende dngen afwisselend door elkaar, in de familie, en praktische dingen, een vernissage, die erg leuk was en waarna een schilderij een eigenaar vond. Deze tijd is heerlijk in te vullen, door de schilderijen van mijn neef te fotograferen opdat ze n een slide show als nagelaten kostbare collectie aan mensen ook digitaal getoond kunnen worden. En in mijn atelier heb ik een instortende kast opnieuw in elkaar gezet en alles gereorganiseerd. Dingen weggegooid en dingen teruggevonden.

Aanvankelijk zou vandaag de wisseldag in de Amandelboom zijn, maar dat stelden we nog maar even uit, vanwege verschillende andere gebeurtenissen die om voorrang vroegen. Anders werd het zo ook nog in de paasdagen een beetje veel. Maar nogsteeds opgetogen over mijn nieuwe bakfiets, haalde ik de vier schilderijen vast weg, omdat die zaterdag mee naar Rotterdam gaan.

Mijn leden van de konklijke familie hangen dan met koningsdag in het Marriott hotel. Zaterdag is er ter voorbereiding een feestelijke lunch in de Euromast. Alle deelnemers geven een korte presentatie van hun werk. zo ook ik.

Ik schilderde eens (toen nog koningin) Beatrix in het jaar van haar abdicatie.Omdat ik afhankelijk was van gepubliceerd materiaal en niet zoals zovelen doen een bestaande foto na wilde schilderen, componeerde ik "mijn beeld van Beatrix". Ik bedacht een moment van "vrije tijd" me inbeeldend dat zij een onbewaakt moment had, waarin zij even een ogenblik had waarin zij zelf iets kon kiezen, kon vinden, kon waarderen.De natuur als gemeenschappelijk gegeven waar ik me met haar verbonden voelde.Ooit tekende ik het portret van prinses Beatrix en zond het naar haar tie. Ik was een tiener. Door het secretariaat werd ik vriendelijk bedankt. Ik vind het leuk om zelf de vrijheid te kiezen en de opdracht, maar\k "jouw beeld van... "sprak me dan ook aan. Als ik een konklijkportret zou willen schilderen zou ik in staat moeten zijn me een beeld van haar te vormen.Toen nog prins Alexander was met zijn Maxima naar Anrarctica geweest. Toen er indertijd een oproep kwam om een portret van deze twee te schilderen, koos ik antarctica en plaatste hen in dit perspectief. Prins Willem Alexander zou zich met water bezig houden. Dat gebruikte ik als gemeenschappelijke noemer. Zelf zie ik niet de mogelijkheid naar Antarctica te gaan. Maar met het combineren van beelden foto's en video's kan ik daar toch wel weer een eigen nterretatie aan geven.Maxima schilderde ik in acryl, men zei dat dat een vereiste was, in verband met de droogtijd. Nou. ik heb een haarliefde verhouding met Acryl. ds het was werkelijk een leuke uitdaging.

En nu.. mogen de drie in Rotterdam tentoongesteld worden. Waar het op koningsdag mijn bescheiden bijdrage zal zijn. de koninklijks familie "of duty" zogezegd.

 

Dus zaterdag gaan ze eerst mee naar de Euromast.