Vanaf zaterdag expositie in het Marriott te Rotterdam

In deze expositie valt de viering van Koningsdag 2023, op 27 April.

Bij deze gelegenheid kan ik een aantal passende schilderijen exposeren via Bubble Projects georganiseerd door Anne de Vries. In het hotel maken deze schilderijen een maandlang deel uit van een groepsexpositie aldaar.

Hieronde de toelichting bij mijn werk.

Koningsdag 2023

Mijn beeld van de koninklijke familie

Na oproepen om een schilderij te maken van één van de leden van de koninklijke familie. De koningin, de prins, de prinses, besloot ik de connectie te zoeken met een aspect van hun leven en interesses.

Er bestaan talloze portretten van de hoogheden waarbij ze in functie zijn. Ik zocht naar de momenten tussen de regels/protocollen en wilde niet één op één een officiële afbeelding in olieverf kopiëren. Maar maakte een compilatie van indrukken en zocht de mogelijk persoonlijke interesse, dat ik met hen kon delen. Zoals de natuur en het water.

Beatrix schilderde ik in het jaar dat zij aftrad, hetgeen ik pas na het gereedkomen van het portret vernam. Ik liet haar ogenschijnlijk even buiten de formele oplettendheid, de aandacht getrokken worden door “iets leuks” omgeven door een sfeer van natuur-lijkheid.

Alexander en Maxima hebben een reis gemaakt naar Antarctica. Wie maakt dat nu mee, bevoorrecht, maar ook aandacht voor een stuk van de natuur dat ik belangrijk vind dat niet mag verdwijnen. En als prins, had hij al zich sterk gemaakt voor “water”. Maxima, nieuw in deze familie, brengt denk ik wel een frisse blik op vele zaken.

Rita Camphuijsen

Camphuijsen Art