• serie vogels

  25 augustus 2019

  Om voorrang vraagt op dit moment een vierkant schilderij met een zich badende gans. Het is voor mij een studie in het schilderen van water Water weer eens op een andere manier. weer gegeven dan tot nu toe. Ik heb bedacht dat ik wat reverentie afbeeldingen van de wereldreist van mijn zoon en schoondochter wil gebruiken voor het maken van een serie vogels die zij onderweg tegen kwamen. Gewoon omdat ik de herinneringen waar zij na bijna twee jaar reizen mee terug kwamen aan sprekend vond. Mijn verbondenheid aan mijn werkgever slokken momenteel tamelijk veel mijn tijd en aandacht en energie op. En het schilderen van de vogels als een studie opjecten en het creeëren van een collectie is dan een prettig ongecompliceerde en ontspannende bezigheid. En het tevreden gevoel dat het schilderen oplevert is ook niet verkeerd naast de andere werksituatie.

  De schilderkamer

  Om de afstand tot de ezel te verkleinen heb ik een reserve schilderplek ingericht op een kamer in huis. Daar wil ik zo wie zo wanneer ik nog meer tijd heb ook wat grafisch werk gaan doen. eerst nog één jaar en acht maanden de kiezen op elkaar en dealen met de uitdagingen. Wie weet waar het allemaal nog toe leidt.

  De Gans vordert in ieder geval gestaag.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 249 keer bekeken

 • zomertijd

  28 juli 2019

  Afgelopen weken ben ik met veel druk geweest. Dat was niet allemaal het werken aan een schilderij. Nog steeds heeft mijn project Wilhelmshöhe nog de aandacht. Maar de warmte in het atelier vertraagd het wat.

  Verder zitten er aan het kunstenaar zijn ook zakelijke en administratieve bezigheden vast, daar heb ik bij het derde kwartaal ook een flink aantal uren in gestopt. Vasthoudend ingewikkelde handelingen me eigen maken hielden me de spiegel voor. Maar ik ben bereid om bij te leren.

  Na een aantal huishoudelijke klussen ook afgemaakt te hebben besluit ik dat ik weer wil schilderen. Want dat is toch écht mijn passie. Maar ik denk dat ik dan maar even voor de ezel in mijn huis ga staan. Ook daar ben ik aan de slag met een miniserie. Een serie vogels en water. Water konden we goed gebruiken de afgelopen weken met 38* in de Bilt overdag.

  Ik ga een muziekje opzetten en lekker aan de slag.. groen water deze keer.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 273 keer bekeken

 • Uitveerkoren schilderijen

  30 juni 2019

  Uitverkoren schilderijen

  IDe Maliebrug in de Fysiotherapie praktijkn elk schilderij leg ik een bepaald gevoel of beleving. Daarvan vind ik het mooi als ik kan communiceren via het doek. Natuurlijk heeft ieder een eigen associatie met het beeld op het doek. Maar mooi en bijzonder als het herkend en verstaan word. Zo gingen afgelopen maand weer twee schilderijen het atelier uit. Één is er naar Zeist gegaan waar het de wachtkamer in een fysiotherapie ruimte op is gaan luisteren. Er werd mij gezegd dat het licht en ook rust uitstraalde wat daarmee goed past in de wachtruimte.

   

   

   

  LevenssstroomEn via internet volgde iemand mijn werken aan een project over de waterwerken in Kassel. Deze werken geven mij de gelegenheid schilderijen te maken met het thema water, als symbool voor verschillende emoties. Ik werk eigenlijk toe naar een serie om een thema expositie mee in te richten. Maar in Amerika was een vrouw getroffen door de eerste in de serie. Dan maar niet voor de expositie en zo verhuisde het naar Tennessee, waarvan ze, naar ze later schreef vreugde tranen kreeg van het schilderij in het echt.

  Zo zijn dan weer twee schilderijen uitverkoren om iemand gelukkig te maken. Bijzonder wel

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 299 keer bekeken

 • Schilderijen vinden een plek

  30 juni 2019

  Schilderijen vinden een plek

  Het was een mooi begin dit jaar.

  Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik een aantal schilderijen in opdracht mogen maken.

  Het was een mooie uitdaging om portretten te schilderen van mensen en dieren die ik pas leer kennen door met de opdrachtgevers te spreken en de foto’s te bekijken die als referentie dienden voor mijn te portretteren onderwerpen. Al schilderend voel ik ze tot leven komen. Mooi dat de opdrachtgevers en in wanneer het als geschenk bedoeld was, de ontvangers die verblijd werden.

  Begin dit jaar heb ik een zelfportret gemaakt in het kader van het Rembrandt jaar en een portret van mijn dochter, welk portret geïnspireerd was door de overgeleverde opvattingen van Frans Hals. Die vaak mensen schilderde die lachend in jouw richting keken. Gewoon mensen die hem boeide of raakte. Ik had ze gemaakt als reactie op oproepen van de media om een werkstuk in te leveren voor publieke groepsexposities. Ze zijn daar niet terecht gekomen. Maar voor mij zijn het mooie markerings -schilderijen in mijn eigen geschiedenis, zij vinden een plek in mijn eigen collectie familie portretten.

  Zie pagina Portretopdrachten

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 258 keer bekeken

 • Waterwerken in Bergpark Wilhelmshöhe

  19 april 2019

  Het eerste schilderij voor een serie die geInspireerd is op het werelderfgoed in Kassel is gereed.

  Voor mij een heerlijke gelegenheid om verder me te verdiepen in het thema water. Maar dan nu geInspireerd door de stroom water die langs de bergwand geleid wordt door verschillende waterwerken. Een rijke geschiedenis, I een omgeving waar de natuur zijn relatieve gang mag gaan rond de constructies van grote landschaps architecten in de geschiedenis.

  Hoe dan ook, zoekt het water er zijn eigen(wijze) weg.

  Zoals het leven als een stroom kan zijn, is het vanuit dit perspectief bekeken, voor mij één en al schoonheid. Bekijk het eens rustig, en op enige afstand. Kies een mooie zomerse dag uit wanneer de zon vrij spel heeft. Obstakels doen het water wit opschuimen en contrasteren met de hindernisloze perioden, waarin een glimp van de bodem te zien is. Directe zonnestralen worden gereflecteerd al naar gelang de beweging en snelheid van het water.

  Emoties, bewegingen in het gemoed, zijn als de rimpelingen en stroomversnellingen hier, soms draaikolkjes soms een stille plek in een bocht. Een stroming als dit, met een stevige bedding van krachtige rotsblokken, maken (leven) interessant, kijk en neem de tijd om de stroming op je in te laten werken. Ergens is een begin, en waar leidt het heen?

   

  (Het is laat en tijd om te gaan slapen, later zal ik de tekst nog eens ged nalopen.)


  English translation

  The first painting for a series inspired by the world heritage in Kassel is ready.

  For me a wonderful opportunity to delve further into the theme of water. But now inspired by the stream of water that is led along the mountainside by various water works. A rich history, an environment where nature can go its relative course around the constructions of great landscape architects in history.

  As life can be like a stream, viewed from this perspective, it is all beauty to me. Take a look at it quietly and at some distance. Choose a nice summer day when the sun is free. Obstacles cause the water to foam white and contrast with the obstacle-free periods in which a glimpse of the soil can be seen. Direct sun rays are reflected according to the movement and speed of the water.
  Emotions, movements in the mind, are like the ripples and rapids here, sometimes vortices sometimes a quiet place in a bend. A current such as this, with a firm bed of powerful boulders, makes (life) interesting, watch and take the time to let the current influence you. Somewhere is a start, and where does it lead?

  Emotions, movements in the mind, are like the ripples and rapids here, sometimes vortices sometimes a quiet place in a bend. A current such as this, with a firm bed of powerful boulders, makes (life) interesting, watch and take the time to let the current influence you. Somewhere is a start, and where does it lead?

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 252 keer bekeken

 • Nieuwe uitdagingen

  28 januari 2019

  Goedemorgen allemaal,

  (english beneeth)

  Het is weer een tijdje geleden dat ik een stukje schreef voor mijn BLOG. Het werd wel weer eens tijd om wat te schrijven over wat me bezighoud en wat mijn bronnen van inspiratie zijn op het moment om te schilderen.

  Mijn atelier heb ik al een aantal weken niet kunnen bezoeken, waardoor mijn project “Wereld erfgoed” en meer specifiek op dit moment, “de Waterwerken van Kassel” een tijdje moet stilliggen. Feit is dat ik 3 januari aan mijn heup geopereerd ben en daarom genoodzaakt thuis geduldig te revalideren. Ik maak het beste van deze tijd, en doe trouw mijn oefeningen, afgewisseld met rust en dagelijkse wandelingetjes.

  Heel graag echter wilde ik de tijd ook invullen met schilderen en voordat ik me een idee had gevormd, werd ik getipt over een “wedstrijd” met een bepaalde opdracht-omschrijving die me nieuwsgierig maakte. Ik lag, kort na de ingreep in mijn heup, thuis (vrij passief) op mijn revalidatie bed, toen ik het Messenger bericht binnenkreeg: “Heb je gezien dat…. Echt wat voor jou..?!” Uuuh dacht ik.. (het was nog geen twee weken na mijn operatie) dat komt even onverwacht, dus geprikkeld tot plannen en actie moest ik toch nadenken, omschakelen en de informatie opzoeken die ik nodig had om de vraag in te schatten. De volgende dag toen er twee collega’s op ziekenbezoek waren, had ik inmiddels al wel de website gevonden en was het creatieve proces in mijn gedachten in gang gezet. Maar al pratend en vertellend van wat mij bezighield tijdens mijn aan huis gebonden zijn, zo zonder verdere verplichtingen buitenshuis, vormde zich mijn plan. Ik beginnen aan de opdracht en maar zien of ik het op tijd zou redden. Dan had ik in ieder geval iets nieuws uitgeprobeerd.

  Nu sta ik, in deze periode na een periode van veel stress rond mijn verzuim periode bij de organisatie waar ik in dienst was als thuisbegeleider op een kruispunt in mijn leven. Januari 2019, voor mijn andere werk ben ik op een ander spoor terecht gekomen en moet er na mijn revalidatie een plan komen over wat ik tot mijn pensioen het beste voor werk kan doen. De schoorsteen moet roken en maatschappelijk heb ik verplichtingen. Maar de eerste zes weken moet ik in eerste instantie aan mijn eigen mobiliteit werken. Dus nadenken aan mijn andere werk staat op een zeeeeer laag pitje, eerst maar tijd voor mezelf en er het beste van maken.

  En dus redeneerde ik: Een nieuw jaar geeft nieuwe mogelijkheden, een mini-atelier was ingericht op een kamer boven en ik kon de trap inmiddels weer op. Ik kreeg veel zin om me te laten prikkelen tot iets nieuws. En zo kwam het dat ik gehoor gaf aan de oproep tot een schilderij dat geïnspireerd was door één van de kunstenaars cq. Oude meesters zoals zij behandeld waren in een kunstprogramma. Ik vond bij uitzending gemist een aflevering over een werk van “Frans Hals”. En in het algemeen werd veel informatie gegeven over zijn werk en werkwijze in het algemeen en de onderwerp keuze.

  Toen al snel wist ik het, mijn onderwerp en een kijk in mijn leven anno 2019 en een uitdaging eens een andere insteek te proberen. Ik zou een portret gaan schilderen op een wijze waarop ik dat nog niet eerder gedaan had. Ik zou een onderschildering maken een opzet in potlood en opgeschilderd in monotone kleuren om het daarna te “doodverven” voordat ik aan het aanbrengen van kleur zou beginnen. Frans Hals heeft veel mensen geschilderd met aandacht voor hun karakter en persoonlijkheid, het zijn vaak lachende mensen, die de beschouwer lijken aan te kijken.

  Thuis atelierIk wist mijn model! Mijn dochter, die haar eigen weg in het leven heeft gekozen en in transitie is gegaan. Zoals ik al eerder schilderde als een Feniks uit de as leefde ze met haar creativiteit uit tot een volwassene. Mensen die willen volgen hoe zij haar ontwikkeling laat zien in video’s over haar creativiteit creaties, acrobatiek en freerunnen naaldkunst etc, moeten maar eens op you tube googelen naar Animated steps.

  En zo is mijn eerste schilderij in 2019 tot stand gekomen en heb ik geprobeerd het in te zenden zenden voor het programma “Het geheim van de meester

  En de kop is er af voor het komende jaar. Mijn focus ligt op het maken en naar buiten brengen van schilderijen over onderwerpen die mij ontroeren, boeien of enthousiast maken.

  Over mijn volgende project, thuis in mijn revalidatie tijd de volgende keer.

   

  Good morning all,

  It has been a while since I wrote a piece for my BLOG. It was time to write something about what occupied me and what my sources of inspiration to paint are at the moment .
  I have not been able to visit my studio for several weeks, so my project "World Heritage" and more specifically at the moment, "the Water Works of Kassel" has to be idle for a while. The fact is that I am operated on my hip on January 3 and therefore I need to be patiently rehabilitating at home. I make the best of this time, and faithfully do my exercises, interspersed with rest and daily walks.
  I really wanted to fill the time with painting and earlier I was given an idea, I was tipped over a "contest" with a certain assignment description that made me curious. It was only shortly after the procedure in my hip, that I layed on my rehabilitation bed at home (quite passively) when I received the Messenger message: "Did you see that .... Really what for you ..?! "Uuuh I thought .. (it was less than two weeks after my surgery) that came just as unexpected, so I had to think it over. I had to make up my mind, switch over to becoming creative and productive again, instead of being a patient. Shortly after I fond the information I needed to estimate the demand.

  The next day when there were two colleagues on a visit me, because I was back from he hospital, I had already found the website and the creative process was set in motion in my mind. And while talking and telling about what.occupied me during my home-bound situation, and without any further obligations out of the house, my plan was born.

  I decided to start the assignment and would find out if I could manage to finish it in the given time. Then atleast I would have tried something new.


  Now I am in this situation, after a period of great stress around my absence period at the organization where I was employed, as a home supervisor,I find myself at a crossroads in my life.

  Now.. January 2019, for my other work I ended up on a different track and after my rehabilitation a plan has to be put on what I can do best for work until my retirement. The chimney has to smoke and socially I have obligations. But the first six weeks I have to work on my own mobility in the first instance. So thinking about my other work is on a low level first time for myself and making the best of it.
  And so I reasoned: A new year gives new possibilities, a mini-studio was set up in a room upstairs and I could now get up the stairs again. I made a lot of sense to make me tickle for something new. And so it came about that I responded to the call for a painting that was inspired by one of the artists cq. Old masters as they were precented and discussed, in an art program at TV. I found online the missed episode about a work by Frans Hals on the broadcast. And in general, a lot of information was given about his work and working method in general and the subject choice.
  Then I soon knew, what my subject would be and refereed to my life in 2019 and a technical challenge to try another approach in painting. I would paint a portrait in a way that I had not done before. I would make an underpainting in pencil and repainted in monotone colors and then (deadlayer) it before I would start applying color. Frans Hals painted many people with attention to their character and personality, they often are smiling people who seem to look at the viewer.
  I knew my model! My daughter, who has chosen her own way in life and has gone into transition.I have seen her grow up and come to fruition. As I previously painted as a Phoenix from the ashes, she has grown into an adult with her creativity. People who want to follow how they show their development in videos about her creativity creations, acrobatics and freerunned needle art etc, have to google to Animated steps.
  And that is how my first painting came about in 2019 and I tried to send it in for the program "The secret of the master"
  And the head is finished for the coming year. My focus is on making and bringing out paintings about subjects that move, fascinate or enthuse me.
  About my next project, home in my rehabilitation time next time.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1266 keer bekeken

 • Preparations

  15 november 2018

  It is in November, a newsletter has already been sent about the upcoming exhibition. The start date was introduced three years ago, but the first preparations have been made, such as arranging transport. I also need the help of someone with a van to transport the painting of the bathing highlanders to the hospital. And also the painting 'wandering' is quite big for a persons car And since I do not drive a car myself, it is always a matter of puzzling when my work can be transported. So that is 6 December.

  World Heritage

  Furthermore, I started a project in which I first want to incorporate my memories of the large waterworks in Kassel into a number of paintings. I want to capture the atmosphere in a number of realistic paintings. And then I hope that I will be inspired by making variations on a theme. It turned out to me that these water works at Wilhelmshöhe in Sauerland are part of the world heritage that UNESCO has on a list and strives to preserve and maintain many cultural expressions (and more). The Amsterdam canals are also an area that belongs to the world heritage. I painted "my old Amsterdam". The Wadden Sea Region has also inspired me to work on a number of works. Thinking through this fact, I came up with the idea to work on an exhibition once with different paintings inspired by a number of places I've visited on the list. Maybe it will be a duo-exhibition with my girlfriend that I also lit with my idea. So it may well happen that we are looking at the list: "Hey, I would like to go there someday" I show the first works in the making below.  Furthermore, I have already made a sketch with photoshop in preparation for a portrait assignment. A double portrait of two children positioned in a special organization known to them and the client. You will be able to see it on the site after it has been completed and transferred.

  And as far as I'm concerned, I prepare for a rehabilitation period in the new year because I'm going to get an operation on my hip. So ... as usual ... I'm not bored. .

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 333 keer bekeken

 • Voorbereidingen

  15 november 2018

  Het is iniddels november, er is al een nieuwsbrief verzonden over de komende expositie. De begindatum was drie jaar geleden ingevoerd, maar de eerste voorbereidingen zijn getroffen, zoals ook het regelen van vervoer. Ik heb nameljk de hulp nodig van iemand met een busje, om het schilderij van de badende hooglanders naar het ziekenhuis te vervoeren. En ook het schilderij 'ver'dwalen is best groot vor een personen auto En aangezien ik zelf geen auto rijdt is het dus altijd even puzzelen wanneer mijn werk vervoerd kan worden.en dat is dus 6 december geworden. Maar het is nu geregeld. De ochtend van 6 december gaan we de expositie in het Diak te Utrecht inrichten.

  Wereld erfgoed

  Verder ben ik een project gestart waarin ik om te beginnen mijn herinneringen aan de grote waterwerken in Kassel wil verwerken in een aantal schilderijen. Ik wil de sfeer in een aantal realistische schilderijen vast leggen. En daarna hoop ik dat ik geïnspireerd wordt door variaties op een thema te gaan maken. Het is mij gebleken dat deze waterwerken op Wilhelmshöhe in Sauerland behoren tot het werelderfgoed dat Unesco op delijst heeft staan. Dit zijn stuk voor stuk memorabele plekken en het is zo dat UNESCO er naar streeft om vele deze culturele uitingen ( en meer) te bewaren en in stand te houden. Ook de Amsterdamse grachtengordel is zo een gebied dat tot het wereld erfgoed behoort. Ik heb "mijn oud Amsterdam" geschilderd. Ook het waddengebied heeft me geïnspireerd tot een aantal werken. Zo doordenkend op dit gegeven kwam ik op het idee om toe te werken naar een tentoonstelling waar ik op een keer een hele collectie met verschillende schilderijen geïnspireerd rond dit thema kan tonen. De expositie zal bestaan uitwerken geïnspireerd door een aantal ooit door mij bezochte plaatsen, erfgoed die op de lijst van Unesco staan. Misschien wordt het wel een duo-expositie, met mijn vriendin die ik ook aanstak met mijn idee. Zo kan het dan best gebeuren dat we op de lijst kijkend denken: "Hé daar zou ik wel eens héén willen gaan" Ik laat de eerste werken in wording hieronder zien.

  Verder heb ik al met photoshop een schets gemaakt ter voorbereiding van een portret opdracht. Een dubbel portret van twee kinderen gepositioneerd in een speciaal aan hen en de opdrachtgever bekend landschap. Je zult het op de site kunnen zien, nadat het gereed en overgedragen is.

  En wat mezelf betreft bereid ik me voor op een revalidatieperiode in het nieuwe jaar. Omdat ik in januari 2019 een operatie ga krijgen aan mijn heup ben ik even van de straat. Dus... zoals gewoonlijk.. ik verveel mij niet.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 312 keer bekeken

 • Exhibition Liefecourse and "Where to"

  29 september 2018

  Exhibition Lifecourse and "Where to"

  When visual arts and writing meet, special creations can arise.

  Corrie van Os, as a writer, was inspired by paintings by Camphuijsen Art

  Small jewels came out of her pen. They can be seen on the website: https://schilderijenenverhalen.wordpress.com/

  The first story came about when Corrie saw a picture I had posted and asked me if I was going to paint it. Now I'm not just going to paint a picture, but I take photos of places that inspire me and give me an emotion. Later on I can use them as a reference photo to combine the feeling and the visual reality with the aid of the digital snapshot. In this case a painting was created on the basis of the photograph when I was inspired by the story that Corrie wrote about a photograph. The painting has been adapted to the story and I have inserted the associations that I have already painted. The painting has thus become a unique work with elements from the inspiration of Corrie and me.

  I have painted it in such a way that someone else can also be inspired to come up with their own story. Or it evokes memories ... then .. that personal moment that touched the viewer.

  And I think that is beautiful, that my paintings can appeal to someone, evoke an experience. Where then an emotion can also be processed. And can contribute to someone's well-being.

  Where to

  "Where to" oil painting

  That's how it is, you're on the road, everything is on the way,...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 316 keer bekeken

 • Expositie levensloop en

  29 september 2018

  Wanneer beeldende kunst en schrijfkunst elkaar ontmoeten kunnen er bijzondere creaties ontstaan.

  Corrie van Os heeft als schrijfster zich laten inspireren door schilderijen van Camphuijsen Art

  Er kwamen kleine juweeltjes uit haar pen gevloeid. Zij zijn te zien op de website: https://schilderijenenverhalen.wordpress.com/

  Het eerste verhaal ontstond toen Corrie een door mij gepostte foto zag en mij vroeg of ik die ging schilderen. Nu ga ik niet zo maar een foto na schilderen, maar maak ik wel foto’s van plaatsen die mij inspireren en een emotie geven. Later kán ik ze wel gebruiken als referentie foto om het gevoel en de visuele werkelijkheid met behulp van de digitale momentopname al schilderend te verenigen. In dit geval ontstond aan de hand van de foto een schilderij toen ik me door het verhaal dat Corrie schreef bij een foto liet inspireren. Het schilderij is naar het verhaal aangepast en de associaties die ik al schilderend kreeg heb ik er ingevoegd. Zo is het schilderij inmiddels een uniek werk geworden met elementen uit de inspiratie van Corrie en mij.

  Ik heb het zo geschilderd dat een ander zich er ook weer kan laten inspireren om daar een eigen verhaal bij te bedenken. Of het roept herinneringen op aan.. toen..  dat persoonlijke moment, dat de beschouwer raakte.

  En ik vind dat mooi, dat mijn schilderijen iemand kunnen aanspreken, een beleving oproepen. Waarbij dan misschien ook een emotie verwerkt kan worden. En bij kan dragen aan iemands welzijn.

   

   

  Waarheen

  ”Waarheen” olieverf schilderij

  Zo is het, je bent onderweg, alles is onderweg, ergens heen en je komt ergens vandaan. Alles heeft zijn eigen verhaal en maakt zijn eigen reis. Mens en dier en de natuur. Samen ontstaat een sfeer, die mij als schilder pakt en een ander inspireert.

   

  Bijvoorbeeld tot een verhaal. [door: Corrie van Os]

   

  Avondpagina’s

  Alles was opgeruimd. De laatste spullen waren meegegaan in de vrachtwagen. Dit was de laatste keer dat ze bij de bushalte stond. De laatste keer in Westbroek. Ze dacht erover na. Twaalf was ze, toen ze voor het eerst de bus naar de stad nam, samen met haar grote broer. Geweldig had ze het gevonden. Al die winkels. Al die steegjes. Ze had er weken op geteerd toen ze weer thuis was. Later kwamen de vriendjes. Even oud als zij, dus nog geen rijbewijs. ‘Op tijd thuis zijn, denk aan de laatste bus.’ Ze hoorde nòg de vermaningen van haar ouders. Je had toen nog geen nachtbus. Dus net als het interessant werd, moesten ze alweer naar huis. Ze had niet geweten hoe snel ze naar Utrecht moest verhuizen, toen ze eenmaal werk had. Natuurlijk kwam ze wel regelmatig thuis. Maar ook dat was minder geworden.

  Tot dit laatste jaar. Haar moeder was erg ziek geweest en wilde niet naar een verpleeghuis. ‘Waarom? Jij bent toch verpleegster? Ik betaal je wel, als dat het is. ’Natuurlijk was dat het niet geweest. Maar, verpleegster of niet, wil je echt al die rimpels op het lijf van je moeder zien? De littekens van de operaties? Ach, dat was het niet eens geweest. Ze wilde niet de aftakeling van haar moeder van zo dichtbij meemaken. Dat ze begon te plassen zodra haar billen de wc raakten, zelfs al zat het wc-deksel er nog op. Of dat ze haar luier onder poepte en jij dat kon opruimen. Die grote, sterke moeder van vroeger, teruggebracht tot een hoopje mens. Haar moeder had haar altijd beschermd tegen de grote boze wereld. Ze had pal vóór haar gestaan. Tot het niet meer kon.

  Ze kon het niet meer tegenhouden dat haar grote dochter de verkeerde beslissingen nam. Zich pijn deed. Gelukkig trouwde en gelukkig scheidde. Ze was net zo afhankelijk van haar dochter geworden als haar kleine baby vroeger van haar afhankelijk was.

  Soms liepen ze samen naar de bushalte. Daar konden ze het beste de luchten zien, zei haar moeder altijd. De stralende zon of, zoals nu, de dreigende wolken. Bij dreigende wolken waren ze meteen weer teruggegaan. Ondanks de vele verzoeken van het dorp was er nog steeds geen bushokje. Omdat de vandalen het maar zouden kapotmaken. Een maand geleden was haar moeder gestorven. Haar broer was overgekomen uit Amerika. Samen hadden ze alles verdeeld. Zijn spullen waren al onderweg naar de overkant van de oceaan. Twee weken geleden hadden ze afscheid van elkaar genomen. ‘En denk eraan, deze zomer kom je naar ons toe,’ had haar broer nog eens gezegd. Ja, dat kon nu. Geen zieke vader, geen zieke moeder, geen veeleisende echtgenoot. Ze voelde de eerste druppels op haar gezicht. In de verte kwam de bus aanrijden.

  Door Corrie van Os

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 326 keer bekeken

 • Meer blogs >>