• Oudjaar

  31 december 2022

  De kerstdagen zijn voorbij. Mijn atelier heb ik al een een paar dagen niet bezocht. Buiten regent het, er is gisteren al veel weggeknald en nu zit ik met een boek op schoot op de bank. En telkens leg ik het opzij om dingen te overdenken of iets na te zoeken online. En dacht ik.. misschien kan ik uit het boek een idee opdoen over het gebruiken van een ervaring in een schilderij.

  Lees meer >> | 55 keer bekeken

 • Waar het licht kan komen

  21 december 2022

  Georganiseerd door Ds. Marthe de Vries en Rita Camphuijsen (Camphuijsen Art in het kader van Kom uit de verf)

   

  In november nam een groepje mensen door een aanbod van de Remonstrantse Gemeente Utrecht, deel aan een workshop over #licht

   

  Ds. Marthe de Vries Gaf een inleiding over licht en het vieren van de komst van het licht met kennis over historische feiten en achtergronden van vieringen en hoe in de christelijke traditie het een plaats kreeg in het kerstfeest. In de Advent wordt stil gestaan bij het korter worden van de dagen en langere donkere perioden. Waarbij in de midwintertijd de nieuwe periode met de "geboorte" van het licht gevierd wordt.

  En ik bladerde met hen door de kunstgeschiedenis en lichtte wat werken uit waarin licht verbeeld werd en wordt door diverse kunstenaars door de eeuwen heen.

   

  De groep zou met creatieve middelen op eigen manier het stil staan bij "licht" verwerken. Onder mijn leiding zouden ze opdrachten krijgen en een aanbod ter inspiratie van het thema "Waar het licht kan komen"

  Het waren vier bijeenkomsten waarin ik de cursisten liet spelen met materiaal/ Om te beginnen met papier, om het contrast tussen donker en licht te ervaren en er zelf vorm aan te geven. Om te beginnen hoog contrast, zwart wit. Daarna de contrasten verzachten met tonen grijs, In de volgende bijeenkomst werkten zij met kleur. De primaire kleuren rood geel en blauw. En daarna met willekeurig gemengde kleuren na een uitleg over de secundaire kleuren. Een andere uitdaging was het vrij neerzetten van stroken verf op een breed stuk papier. In stilte. gewoon om de beurt een lijn schilderen van links naar rechts. Waarna we later de effecten van diepte en verf-mengen becommentarieerden. En ik liet de groep kennismaken met een techniek die voor hen geheel nieuw was. Geschetste figuren uit snijden met een stanleymes om de twee zwarte bladen te vullen met transparant gekleurd papier. Allen waren blij verrast door het effect. Uiteindelijk werkten allen aan een werkstuk of meer voor de vier adventsdagen. Deze zouden ten toon-gesteld worden tijdens de advents diensten in de Geertekerk. Zodat de bezoekers van die dagen de resultaten konden zien en het op zich laten inwerken. #Waar-het-licht-kan-komen was het thema van de adventstijd in de Geertekerkers.

   

   

  Achter de link kun je meer fotoverslaglegging zien van de groep. https://photos.app.goo.gl/rJQA9hSrDaFwDkWU9

  Lees meer >> | 48 keer bekeken

 • Licht een betekenisvolle factor in je creatieve expressie

  11 oktober 2022

   
  Woensdag begint een groepje remonstranten onder o.a. mijn begeleiding aan een creatieve studie van licht. Hoe gebruik je dat in een schilderij of tekening. Mij is gevraagd of ik om te beginnen wat te vertellen over licht in de kunstgeschiedenis. Dankbaar voor een eens geschonken boek lees ik het door om er wat "uit te lichten"
   
  Het is een prachtig boek getiteld "Kunst in het juiste persctief". Ik ben heel dankbaar dat ik dit boek in bezit kreeg, van deze lieve schenker, die door gezondheids problemen helaas niet veel meer aan zijn kunstuitingen kan doen.
   
  Nu hoop ik met mijn worden en tips voor als bestaande kunst mensen uit dit groepje te inspireren tot eigen creaties.

  Lees meer >> | 85 keer bekeken

 • Be-leven bij en met het water

  4 oktober 2022

  Terwijl ik met diverse schilderijen bezig ben lopen er nog wat andere activiteiten die in de planning meegenomen worden. Daarnet heb ik samen met Wildine Oosterom-van Saane, medewerker Afscheidswinkel PCB Uitvaartzorgneen publicatie aangemaakt voor de nieuwsberichten in de locale kranten en het nieuwbulletin van PCB uitvaart organisatie.

  https://www.camphuijsen-art.nl/expositie/377659580.html

  Met een verlenging van enkele maanden hangen een aantal schilde

  Lees meer >> | 92 keer bekeken

 • Bezig met van alles

  6 september 2022

  Terwijl ik aan een aantal opdrachten werk lees ik van alles over bepaalde delen uit de geschiedenis. Hoe meen leefde dacht en woonde. De grote gebeurtenissen in de tijd alle veranderingen.

  Door zo t elezen kwam ik dus ook terecht bij mijn vermoedelijke voorouders, in ieder geval naamgenoten, schilders in de gouden eeuw. Nu ja hoe dat geld verdiend werd..

  Lees meer >> | 103 keer bekeken

 • Heerlijk geschilderd

  29 augustus 2022

  Heerlijk dat twee opdrachten nu af zijn. Er is een redelijk groot formaat af, zo einde van het jaar zal ik het op mijn site zetten. Ik had in deze opdracht heerlijk de vrije hand. Maar waar de vrijheid to leidt moet ik nog gaan merken omdat het nog een poosje duurt voor het schilderij in andere handen gaat. Ik had van te voren geen idee hoeveel tijd het maken van dit schilderij zou nemen. Ik moest het ook nog helemaal bedenken.

  Verder nog een kleine opdracht af, die voor iemands verjaardag gemaakt is. Daarna kan ik het ook in een album tonen. Ondertussen ben ik aan het onderzoeken hoe een schilder uit de oude eeuw kon leven en denken. In aansluiting op mijn voor vaderen die ook uit de gouden eeuw kwamen is het een inlevingsvermogen dat ik aan het oefenen ben. .Hoe leefde men hoe was die tijd en hoe benaderden schilders hun leefomgeving. En as ik dan voor mijzelf een beeld gevormd heb kan ik aan een werkstuk beginnen om te verwerken wat ik leer en ontdek.

  Woensdag maar eens een uitstapje ergens in Nederland doen om in de voetsporen van schilders uit het verleden te doen. Het kan en we gaan het dan doen. Ik weet nog hoe het was in het oude Rome vaan het verleden door de hedendaagse situatie kon doorschemeren. Ik vond dat fascinerend. Eerder eens stapte ik de Geertekerk binnen en werd me terwijl ik mijn voeten op de grijze tegels zette bewust van het feit dan velen die ik nooit kan kennen mij waren voorgegaan. En toch was hun aanwezigheid toen, voor mij voelbaar. Wonderlijk.

  En wanneer eindelijk het bestelde canvas er is kan ik aan opdracht drie beginnen, met zeer speciale wensen van de opdracht geefster. Hoe verbind ik me gevoelsmatig zodanig met het onderwerp dat het me positief inspireert en ik dan ook de cliënt kan tevreden stellen. Een weer hee andere uitdaging staat me te wachten.

  Ondertussen zijn anderen aan het nadenken of ze een actie in een buurt in onze omgeving willen financieren voor een deel. De gemeente heeft al ja gezegd. Nu nog met de contactpersoon van de groenvoorziening spreken om onze gedachten te delen over de beste invulling van een groenstrook in de buurt waar ik kan gaan werken aan een project dat voor mij een giga uitdaging is. Later volgen wel updates.

  En afwachten maar weer wat dan de kleuren van mijn palet zullen zijn.

  Lees meer >> | 105 keer bekeken

 • Werken in opdracht

  18 augustus 2022

  Momenteel ben ik aan het werk aan een schilderij in opdracht. Het duurt wel even voor deze klaar is. En een ander doek opmaat is in bestelling, kan ik direct een derde doekje meenemen voor de derde opdracht. Voorlopig dus even geen gereed werk op mijn site.
  Eind van de maand haal in mijn schilderijen weg uit het Binnenbos in Zeist. Dus die expositie is nog een paar weken lang te bezichtigen.
  Ondertussen verdiep ik me in oude meesters en doe er inspiratie aan op. Het begon met werken van Camphuysen’s uit de gouden eeuw. Zo leuk om te ontdekken, dat het schilders bloed al lang  door de aderen van voorvaderen stroomt. Al een week heb ik het boek over Vermeer, dat ik ut Delft mee nam eens goed en zorgvuldig gelezen. Ik houd wel van zijn manier van schilderen. Ik ga me daar nog een tijdje beter mee bezig houden. Resultaten zijn dan pas volgend jaar te zien op mijn site.
  Dan nog loopt er een project waarvoor de financiering nog rond moet komen, maar hoop ik me aan een gaaf waagstuk te wijden. Een muurschildering in mijn eigen woonplaats. Een voor studie heb ik al enige weken onder handen op mijn ezel. Ook dat is nog niet af. Omdat het veel werk is.
  Ik hoop over een tijdje weer wat  te kunnen laten zien. Voorlopig blijft het in dat opzicht nog even stil dus.

  Lees meer >> | 131 keer bekeken

 • Tekenen en schetsen

  28 juni 2022

  Tekenen heb ik eigenlijk altijd al gedaan. Ook maakte ik illustraties voor diverse verenigingsbladen. En tijdens mijn werk in de thuisbegeleiding gebruikte ik het als instrument om in contact te komen met een patiënt / cliënt. Of om iemand tot creativiteit te stimulere

  Lees meer >> | 112 keer bekeken

 • Camphuysen naspeuringen

  25 juni 2022

  De afgelopen maanden ben in heerlijk in de boeken gedoken, ik las veel over mijn geschiedenis in het algemeen. En leerde en ontdekte veel. Heerlijk om de smaak van lezen weer te pakken te hebben. En de rust in mijn hoofd.

  Aldoende stuitte ik ook op wat citaten over een mogelijke voorvader. Ik was daar jaren geleden al eens mee bezig geweest, omdat ik had horen vertellen dat ik een dominee dichter schilder onder mijn vooruders had. Het is al weer wat jaren geleden dat ik daar mee bezig was. Maar nu las ik heel ergens anders iets, waardoor in verwezen werd naar een proefschrift over dezelfde man, uit 1889. Ik ging googlen en werd op nog een ander spoor gezet. Iemand had ooit iets geschreven over de landschapsschilder Camphuijsen. Naar bleek een neef van dezelfde. Ik kreeg beide boeken op de deurmat. en de leeshonger en speurtocht ging verder. Ik had niet één schilderende voorvader, (ik vermoedde wel iets van nog een zoon.) Maar er was een heel gezelschap van familieleden. Ik vond online nog een boek over de "schilders Camphuysen" Ik printte het oude document uit en las van alles wat me verraste.

  Lees meer >> | 120 keer bekeken

 • Nog enkele weken voor de kunstroute

  7 mei 2022

  Binnenkort is de jaarlijkse kunstroute in de Bilt weer een feit. In AmbachtAteliers zijn de voorbereidingen ook al gaande. De verschillende studio's maken zich klaar voor het ontvangen van bezoek. Laten we hopen op mooi weer. Kunstenaar zijn is vaak een zaak van alleen en gepassioneerd doorwerken, om de resultaten onder het publiek te brengen is niet een dagelijks gebeuren. Het openstellen van het atelier, tijdens de kunstroute, is een mooie gelegenheid om in contact te komen met publiek. Ik herinner mij leuke en waardevolle ontmoetingen met spannende vragen en reacties op mijn werk. Ik kijk er steeds met een prettig gevoel op terug.

  Lees meer >> | 132 keer bekeken

 • Meer blogs >>