• Omschakelen

  13 april 2023

  Het was deze twee dagen een tijd van omschakelen. Het één en ander is achter de rug verschillende dngen afwisselend door elkaar, in de familie, en praktische dingen, een vernissage, die erg leuk was en waarna een schilderij een eigenaar vond. Deze tijd is heerlijk in te vullen, door de schilderijen van mijn neef te fotograferen opdat ze n een slide show als nagelaten kostbare collectie aan mensen ook digitaal getoond kunnen worden. En in mijn atelier heb ik een instortende kast opnieuw in elkaar gezet en alles gereorganiseerd. Dingen weggegooid en dingen teruggevonden.

  Lees meer >> | 77 keer bekeken

 • Een vlog mijn schilder project

  22 maart 2023

  30 maart is er een beekkafee van de kunstkring BeeKk. Leden ervan waren wel erg nieuwsgierig naar mijn ervaringen van het project "de nieuwe Vermeer".

  Komende keer ben ik uitgenodigd om te delen waar ik mee bezig ben geweest. Naar aanleiding van de deelname aan het project ben ik verder gegaan jet het schilderen van straatbeelden. Maar vanwege het missende tweede straatje van Vermeer, heb ik op verzoek van de programma makers een vlog moeten bijhouden van het hele proces. Ik maakte foto's en ik maakte beelden. Op mijn eenvoudige manier met eenvoudige middelen gemaakt. Het programma gebruikte de beelden toch niet en het programma op TV is voorbij, dan vind ik dat ik mijn beelden wel eens kan delen. Voor geïnteresseerden. Dus ik wil het gebruiken voor mijn lezing en besloot het in Youtube te zetten, dan kan ik mijn verhaal illutreren met enkele beelden. Maar daarvoor moest alles eerst op volgorde gezet. Een hele klus.

  Lees meer >> | 87 keer bekeken

 • In de etalage van de lijstenmaker

  4 maart 2023

  En na de drukte van het organiseren, en verplaatsen en tot een einde brengen van een werk hangt er nu van alles aan muren die te bezichtigen zijn.

  Het maken van het missende straatje van Vermeer, bracht mij veelmeer dan het inleven in een schilder uit het verleden Ik vnd zelf nieuwe aantrekkelijke onderwerpen. En ik ga er graag nog weer even mee door. De titel die de filmmaker voor mijn project bedacht is wel passend.

  Van de Nieuwe Vermeer naar de nieuwe Camphuijsen.. Nu in de etalage, de lijstenmaker van Bellezza Nuova

  En zo is het album straatbeelden gecreeerd op deze website. Het boeit mij om binnen een straat met bijzondere perspectief valkuilen, het licgt en de reflectie te vangen van de zon. Al werkend aan mijn huidige schilderij ontdek ik bij nadere bestudering, de schduwpartijen en bedenk ik wat de oorzaak van een schaduw of reflectie kan zijn. En ik heb plezier. Ik wil nu een zonnige kleur voor elkaar krijgen die, naar ik me realiseer tijdens het onderzoeken van mijn reverentiefoto, de kleuren geel en blauw van Vermeer te zijn. Zo ontstaat, misschien als laatste, misschien niet, een nieuw werkje geinspireerd door Vermeer en Delft. Maar dan geschilderd door een Camphuijsen.

  Mijn eigen voorvaderen schilderden vooral boeren taferelen en landschappen. Ik denk dat ze daar een markt voor hadden. Ik schilder dit nu, gewoon omdat ik dat leuk vind. Of er een markt voor is? geen idee. Ik wil het gewoon. Er is zo heel veel onrust in de wereld, ik wil dat mijn werk rustgenereerd, en de waarde laat zien van een vreedzaam leven. Dat kan met die straatjes. Het was geen bedoeling van mij. Maar ik merk, dat het kostbaar is. Dat de geschiedenis nog in steden terug te vinden is. En dat mensen er "thuis" kunnen zijn.

  Kostbaar stedelijk leven op rustige historische plekken.. Men zegt dat Vermeer in een grote drukte leefde en dat hij daarom misschien rust en verstilling schilderde. Ik kan me er wel wat bij voorstellen. In deze, opnieuw, turbulente tijden. Oorlogen, overstromingen, branden aardbevingen. Het nieuws barts er van, ik luister naar de berichten en podcasts om op de hoogte te blijven en te helpen relativeren. Maar als ik schilder en iets wil maken, wil ik rust, licht en ontspanning.

  Lees meer >> | 88 keer bekeken

 • Thema water in ZIMIHC - Wittevrouwen

  27 februari 2023

  Vandaag hebben we de expositie in Utrecht bij Zimihc ingericht. Gelukkig reed de zus van Myke met een lekker grote auto, daardoor kon ik er mijn grootste werken eens exposeren. Ik schreef gisterenavond laat ng een stukje over mijn thema bij deze expositie.

   

  Het thema water.

  Lees meer >> | 84 keer bekeken

 • Een studie van het verdwenen schilderij

  23 februari 2023

  Wat te denken over het straatje. Martin van Neck heeft daar beginnend in 2016 behoorlijk wat aandacht aan besteed, en kennis en vondsten naast elkaar gelegd en er zijn gedachten over geordend, Tot hij tot een idee kwam hoe dat straatje er uit gezien zou kunnen hebben. Over het straatje en over de locatie hebben vele hoofden zich al gebroken. Ik heb me en het laatste kwartaal mee bezig gehouden. Waarna ik mijn eigen straten in ging lopen.
  Wil je ook weten wat Martin vond en dacht lees dan zijn blog.Het tweede straatje van Vermeer | My Blog
  martinvanneck.nl
  Het tweede straatje van Vermeer | My Blog
  Het tweede straatje van Vermeer Inleiding Op 16 mei 1696 wordt in Amsterdam een veiling gehouden van schilderijen die grotendeels afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Delftse drukker en boekenverkoper Jacobus Dissius. Onder deze werken bevinden zich liefst 21 schilderijen van Johannes Vermeer.....

  Lees meer >> | 101 keer bekeken

 • Ge├»nspireerd door Vermeer

  19 februari 2023

  De nieuwe Camphuijsen

  De Nieuwe Camphuijsen

  Toen ik 12 augustus besloot om me op te geven voor #de-Nieuwe-Vermeer wilde ik dat om dat het me een uitdaging vond om een nieuw werk te creëren en om in de geschiedenis te duiken waarbij ik deze keer de kunstenaar Johannes Vermeer aan een studie onderwierp.
  Wat er ook zou gebeuren, ik wilde er zelf vooral plezier aan beleven en me uit mijn eigen comfort zone lokken. Dat is denk ik wel gelukt.

  Lees meer >> | 78 keer bekeken

 • Ge├»nspireerd door Vermeer

  25 januari 2023

  Om in de agenda te zetten: Dit jaar is het, "Het jaar van Vermeer."
  Er is een oproep geweest aan kunstenaars om mee te doen en ik reageerde in Augustus.

  Een nieuw televisieprogramma nu, begint in februari. Hoewel het vele mensen aan het werk heeft gezet. Is er een geselecteerde groep die in het programma kon meedoen.


  Ook ik ben aan de slag gegaan. Maar ben zelf helaas niet in het programma terecht gekomen. Maar niet te lang getreurd, want ik heb me door de oproep wel laten inspireren. De laatste maanden kon ik het werk dat in november gereed kwam, niet tonen omdat iedere deelnemer zich verplichtte tot zwijgen, over de inhoud van het programma. Inmiddels is bekend maakt dat er een nieuw kunstprogramma komt en dat het te maken heeft met het werk van Vermeer.

  Nadat de uitzendingen begonnen zijn die te maken hebben met mijn bezigheden, kan ik laten zien waar ik steeds zo druk mee was. Ook in de online expositie bij het programma zal het op enig moment, tussen het werk van alle 180+ vrije deelnemers te zien zijn.
   
  Voor nu, noteer, 12 februari 2023
   
  Eerder al was ik geboeid door het werk van Vermeer, en maakte na een bezoek aan het museum in Delft het schilderij "Delftsblauw meisje". Toen in Februari vorig jaar was ik al eens bezig geweest met een uitdaging om een werk van vermeer als kleuren studie te verwerken. Zie afbeelding bovenaan deze Blog post.
  Maar in augustus ben ik begonnen met het maken van een werk dat voldeed aan de instructies van de programma makers. Om daarna geheel begeestigd verder gegaan met het maken van mijn eigen invulling van het onderwerp. En door mijn eigen werk te ontwikkelen in een serie die afgeleid werd van dit werk is dat het begin van een nieuw verhaal geworden.
  Twee werken staan momenteel nog op de ezel en ik hoop deze binnen enkele weken ook gereed te krijgen.
   
  Word vervolgd.
  .

  Lees meer >> | 93 keer bekeken

 • Oudjaar

  31 december 2022

  De kerstdagen zijn voorbij. Mijn atelier heb ik al een een paar dagen niet bezocht. Buiten regent het, er is gisteren al veel weggeknald en nu zit ik met een boek op schoot op de bank. En telkens leg ik het opzij om dingen te overdenken of iets na te zoeken online. En dacht ik.. misschien kan ik uit het boek een idee opdoen over het gebruiken van een ervaring in een schilderij.

  Lees meer >> | 98 keer bekeken

 • Waar het licht kan komen

  21 december 2022

  Georganiseerd door Ds. Marthe de Vries en Rita Camphuijsen (Camphuijsen Art in het kader van Kom uit de verf)

   

  In november nam een groepje mensen door een aanbod van de Remonstrantse Gemeente Utrecht, deel aan een workshop over #licht

   

  Ds. Marthe de Vries Gaf een inleiding over licht en het vieren van de komst van het licht met kennis over historische feiten en achtergronden van vieringen en hoe in de christelijke traditie het een plaats kreeg in het kerstfeest. In de Advent wordt stil gestaan bij het korter worden van de dagen en langere donkere perioden. Waarbij in de midwintertijd de nieuwe periode met de "geboorte" van het licht gevierd wordt.

  En ik bladerde met hen door de kunstgeschiedenis en lichtte wat werken uit waarin licht verbeeld werd en wordt door diverse kunstenaars door de eeuwen heen.

   

  De groep zou met creatieve middelen op eigen manier het stil staan bij "licht" verwerken. Onder mijn leiding zouden ze opdrachten krijgen en een aanbod ter inspiratie van het thema "Waar het licht kan komen"

  Het waren vier bijeenkomsten waarin ik de cursisten liet spelen met materiaal/ Om te beginnen met papier, om het contrast tussen donker en licht te ervaren en er zelf vorm aan te geven. Om te beginnen hoog contrast, zwart wit. Daarna de contrasten verzachten met tonen grijs, In de volgende bijeenkomst werkten zij met kleur. De primaire kleuren rood geel en blauw. En daarna met willekeurig gemengde kleuren na een uitleg over de secundaire kleuren. Een andere uitdaging was het vrij neerzetten van stroken verf op een breed stuk papier. In stilte. gewoon om de beurt een lijn schilderen van links naar rechts. Waarna we later de effecten van diepte en verf-mengen becommentarieerden. En ik liet de groep kennismaken met een techniek die voor hen geheel nieuw was. Geschetste figuren uit snijden met een stanleymes om de twee zwarte bladen te vullen met transparant gekleurd papier. Allen waren blij verrast door het effect. Uiteindelijk werkten allen aan een werkstuk of meer voor de vier adventsdagen. Deze zouden ten toon-gesteld worden tijdens de advents diensten in de Geertekerk. Zodat de bezoekers van die dagen de resultaten konden zien en het op zich laten inwerken. #Waar-het-licht-kan-komen was het thema van de adventstijd in de Geertekerkers.

   

   

  Achter de link kun je meer fotoverslaglegging zien van de groep. https://photos.app.goo.gl/rJQA9hSrDaFwDkWU9

  Lees meer >> | 88 keer bekeken

 • Licht een betekenisvolle factor in je creatieve expressie

  11 oktober 2022

   
  Woensdag begint een groepje remonstranten onder o.a. mijn begeleiding aan een creatieve studie van licht. Hoe gebruik je dat in een schilderij of tekening. Mij is gevraagd of ik om te beginnen wat te vertellen over licht in de kunstgeschiedenis. Dankbaar voor een eens geschonken boek lees ik het door om er wat "uit te lichten"
   
  Het is een prachtig boek getiteld "Kunst in het juiste persctief". Ik ben heel dankbaar dat ik dit boek in bezit kreeg, van deze lieve schenker, die door gezondheids problemen helaas niet veel meer aan zijn kunstuitingen kan doen.
   
  Nu hoop ik met mijn worden en tips voor als bestaande kunst mensen uit dit groepje te inspireren tot eigen creaties.

  Lees meer >> | 120 keer bekeken

 • Meer blogs >>