• Een nieuwe uitdaging

  28 juli 2020

  Een paar dagen geleden ben ik nog aan een ander schilderij begonnen, omdat ik de ingeving kreeg om dat te doen. Ik had een goede kwaliteit canvas staan, aangeprezen als portretschilder doek. Het is in ieder geval mooi steving, fijn en glad. Ik had het voor de zekerheid gekocht toen er een opdracht aan zat te komen en ik nog niet zeker wist wat het formaat zou zijn. Nu kwam het goed van pas. Ik heb op facebook een pagina, waar ik laat zien waar ik aan werk. Zodat mensen een proces kunnen volgen wanneer ik zo een werk op de ezel heb staan.

  ik ga nu ook werken aan een dubbelportret terwijl de geportretteerden het (nog) niet weten. Het hele werk kan ik dus nog niet onthullen omdat het bij een speciale gelegenheid aangeboden gaat worden. Dus ik kan het werken aan dit schilderij met maar weinigen delen.
  Het word voor mij een hele uitdaging, ik heb namelijk besloten dat ik oude mesters insteek opnieuw ga uitproberen.
  - Eerst schilderde ik "het portret van mijn dochter" met edachten de werkwijze van Frans Hals en ook zijn onderwerp keuze. Het is uiteindelijk een werk geworden met een minder losse schilderstijl als ik had willen proberen, dus (geinspireerd op... ) geheel in mijn eigen stijl vervaardigd.
  - Daarna schilderde ik het vervolg er op: Namelijk het tot stand komen van dit genoemde werk in wording, maar met mijzelf achter de ezel. Ik heb begrepen dat veel oude meesters, zoals Rembrandt, ook zelfportretten maakten. En daar het allemaal gebeurde in "het Rembrandt jaar" werd ik gesptimuleerd om eens een andere aanpak te proberen. Zo kwam ghet dat ik als reactie op een oproep om geinspireerd door Rembrandt een werk te maken een speciaal belicht  beel bedacht en portretteerde mijzelf. Ook dit schilderij pakte ik op de manier van "de oude meesters" aan en zette het op met de onderlaag in sienna, om daarop volgend de schets te maken en daarna in lampzwart, vandijkebruin en burt umber het onderwerp op te zetten. De volgende stap was het aanbrengen van een doodlaag waarbij de verschillen tussen licht en donker aan te brengenzijn.
  Na dit zelfportret zette ik nog twee schilderijen zo op.  
  "Zijn tussen binnen en buiten", omdat ook de kunstkring BeeKk commissie leden, ook van iedere deelnemer een door Rembrandt geinspireerd schilderij wilden. In die tijd maakte ik ook het schilderij Arsiwalla vanuit deze benadering. Ik wilde het namelijk nog een keer proberen om te zien of een portret, gemaakt op deze manier, mij tot meer bevredigend resultaat zou leiden.
  Er is enige tijd voorbij gegaan en ik schilderde weer op de mijn vertrouwde manier en dat is meer alllaprima. Gewoon de kleur en de vorm in grote streken direct op zettend. Ik was dat zo gewend en die methode is me vertrouwd. En in geval van de flamingo's vond ik dat ook meer passend.

  22 juni, kreeg ik een ingeving toen ik ergens opo bezoek was, en ik bedacht een opdracht voor mezelf, bestaande uit een dubbel portret dat een achtergrond moet hebben dat bij de geportretteerden hoort. Ik wil dit weer opzetten met een onderlaag opgebouwd vanaf ondertekening en doodverf totdat ik ga schilderen in kleur. Gaandeweg kan ik bedenken hoe ik het stel zich tot de achtergrond wil laten verhuden en hoe de licht/donker...

  Lees meer >> | 261 keer bekeken

 • Bezinning

  23 juli 2020

  De titel voor dit stukje blog, schoot me spontaan te binnen bij het starten van de volgende tekst.

  Ik heb net een oude foto geupload uit 2014 en dacht dat dat vast verwarring zou geven bij de nieuwsbrief. Dus het was ook wel weer tijd voor een stukje tekst dacht ik.

  Vanochtend heb ik mijn fotoalbums doorgelopen., opzoek naar een kerstbengeltje uit het verleden. Ik kon het niet vinde, terwijl ik ondertussen mijn werk sorteerde, ging een hele geschiedenis weer via het toetsenbord en de muis lang mij heen. Zo ook die ander foto.Ik heb hem bij gesneden en in het album portretten op exto gezet.

  Wat er allemaal zo gebeurd, wlke thema's me te binnen schieten en waar de penseel mij leidt gebeurt in mijn werk in wording dat in de stijl van "verlangen" weer heel intuitief geschilderd is. Ik heb drie even grote doeken en de bedoeling is dat ik alle drie voorbehandel met opgelijmd zand, steentjes draadjes en al dergelijk gerommel. Ik bedek het geheel met een laag gesso zodat het goed te overschilderen is met olieverf. In dit schilderij waar net als de vorige "een vrouw" het centrale thema is, bedacht ik van te voren om welke vrouw het gaat. in de eerste ontstond het idee tijdens het schilderen. Intuitie is niet helemaal te sturen, maar de intuitie stuurt mij. Nu er een periode achter me licht vaneen vaste baan naast mijn werk als kunstenaar heb ik de behoefte mijzelf eens te bezinnen over mijzelf. En zo kan het gebeuren dat ik schilder wat ik sil en wat me invalt en welke schildertechniek ik gewoon leuk vind op een bepaald moment. En zo kan het ook gebeuren dat mijn "opgelegde"cursus administratief medewerker in het laatste stadium van afronden met een eindexamen, percentages en valuta's in het schilderij bracht. Maar dan, creatief verwerkt. Zo dadelijk ga ik weer naar mijn atelier. Het is chool vakantie. En omdat mijn vrijwilligers werk op een basis school daarmee ook is gestopt, heb ik tijd om mijn uren meer zelf in te delen.

  Wanneer dit schilderij klaar is kan ik dus niet vertellen, ik bezin me op mezelf en wat de aandachtspunten zijn in mijn leven.. Zo maar wat in me opkomt en wat ook past in het doek.

  Basislaag  Eerste opzet Werk in Progress per 23-07-2020

  Lees meer >> | 178 keer bekeken

 • Met de selfistick in de Bilt

  5 mei 2020

  Mei 2020

  Deze tijd met alle maatregelen die dienen ter bescherming tegen het verder verspreiden van de Corona, zorgen er ook voor dat ik geen exposities kan organiseren of aan deelnemen.

  Nu heeft Anne de Vries van Bubbleprojects een leuk initiatief genomen door een vlog te maken over zijn bezoeken aan de atelies van diverse kunstenaars. En deze keer kwam hij in de Bilt. Uiteraard alles met in achtneming van de 1,5meter afstand.

  https://youtu.be/CL6DKGXh6Q0

   

  In onderstaand filmpje laat ik de kijkers toe in mijn atelier in de Ambachtstraat. En ik vertel er over mijn activiteiten daar. Schilderen is mijn manier om in beeld te brengen wat mijn raakt of ontroert. Maar kunst is pas extra waardevol als het ook voor anderen van betekenis kan zijn.

  Wil je meer weten over wie ik ben en hoe ik werk, een atelier bezoek geeft een korte impressie via het filmpje.. Maar neem gerust contact op met mij wanneer je belangstelling hebt voor een werk van mij.

  https://youtu.be/6rDAVpsbv2M

   

  Maar kijk beslist ook eens naar mijn online design webshops waar ik mijn schilderijen en foto's verwerkt heb in diverse ontwerpen voor een groot scala aan producten. Deze zijn te bestellen via deze twee platforms Van de prijs voor de producten krijg ik dan als ontwerper de royalties.

  Volg deze link naar een introductie tot mijn online webshops

  Waar o.a. een ontwerp als deze besteld kan worden:

  Ontwerp afstand 1,5m

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 186 keer bekeken

 • Kerstbengeltjes met de beste wensen

  12 december 2019

  Ik wens iederéén een mooie feestdagen en een fijn nieuwjaar

  Er zijn kerstbengeltjes die graag willen uitvliegen om ook jouw boodschap door te geven.

  AmbachtAteliers studio I van Inspiratie. Met nog een vrolijk gezelschap aan kerstbengeltjes

   

   

   

  Lees meer >> | 350 keer bekeken

 • The artmovement

  14 oktober 2019

  Expositie in Hilton Garden Inn Brussel, België

  Expositie in Brussel

  georganiseerd door Bubble project artmovement

  Het is werkelijk Art on the move. Mijn schilderij "ver-dwalen" bracht ik eerst naar Rotterdam om daar in het Marriotthotel aan een expositie mee te laten doen.

  Maar later kreeg het de kans mee tet verhuizen naar het Charles de gaulle Hilton in Parijs, nadat het daar de expositie aangevuld had, en het tijd was om hem weer terug te krijgen, werd me gevraagd, mogen we het ook mee nemen naar Brussel? Het zou de expositie zo mooi aanvullen. Nou, zo gezegd zo gedaan, art on the move.. Zolang we maar niet verdwalen.

  Ik besloot mijn collectie designs bij redbubble wat aan te vullen met het ontwerp dat ik maakte, en wat afgeleid was van dit schilderij. Bij designbyhumans waren er al twee versies aanwezig, maar bij redbubble die nóg meer producten heeft miste hij nog. Ga maar eens kijken wat je er van vind. Ik wordt er zelf helemaal enthousiast van als ik al die variaties zie. Neem bijvoorbeeld een design op een warm shirt

  lightweight-raglan-sweatshirt bij redbubble

  of het shirt bij design by humans

  Het geeft een indruk, maar er is nog veel meer te zien wanneer je even doorbladert op één van beide pagina's.

  Ondertussen is het bij mij nog geen vakantie en het stil staan bij dit berg landschap geeft me het gevoel dat het ver- dwalen in het schilderen en ontwerpen me het gevoel van vrijheid ook een beetje teruggeeft. Ik hoop dat mijn ontwerpen en schilderijen nog wat verder dwalen over deze aarbol. :-)

  Lees meer >> | 325 keer bekeken

 • serie vogels

  25 augustus 2019

  Om voorrang vraagt op dit moment een vierkant schilderij met een zich badende gans. Het is voor mij een studie in het schilderen van water Water weer eens op een andere manier. weer gegeven dan tot nu toe. Ik heb bedacht dat ik wat reverentie afbeeldingen van de wereldreist van mijn zoon en schoondochter wil gebruiken voor het maken van een serie vogels die zij onderweg tegen kwamen. Gewoon omdat ik de herinneringen waar zij na bijna twee jaar reizen mee terug kwamen aan sprekend vond. Mijn verbondenheid aan mijn werkgever slokken momenteel tamelijk veel mijn tijd en aandacht en energie op. En het schilderen van de vogels als een studie opjecten en het creeëren van een collectie is dan een prettig ongecompliceerde en ontspannende bezigheid. En het tevreden gevoel dat het schilderen oplevert is ook niet verkeerd naast de andere werksituatie.

  De schilderkamer

  Om de afstand tot de ezel te verkleinen heb ik een reserve schilderplek ingericht op een kamer in huis. Daar wil ik zo wie zo wanneer ik nog meer tijd heb ook wat grafisch werk gaan doen. eerst nog één jaar en acht maanden de kiezen op elkaar en dealen met de uitdagingen. Wie weet waar het allemaal nog toe leidt.

  De Gans vordert in ieder geval gestaag.

   

  Lees meer >> | 378 keer bekeken

 • zomertijd

  28 juli 2019

  Afgelopen weken ben ik met veel druk geweest. Dat was niet allemaal het werken aan een schilderij. Nog steeds heeft mijn project Wilhelmshöhe nog de aandacht. Maar de warmte in het atelier vertraagd het wat.

  Verder zitten er aan het kunstenaar zijn ook zakelijke en administratieve bezigheden vast, daar heb ik bij het derde kwartaal ook een flink aantal uren in gestopt. Vasthoudend ingewikkelde handelingen me eigen maken hielden me de spiegel voor. Maar ik ben bereid om bij te leren.

  Na een aantal huishoudelijke klussen ook afgemaakt te hebben besluit ik dat ik weer wil schilderen. Want dat is toch écht mijn passie. Maar ik denk dat ik dan maar even voor de ezel in mijn huis ga staan. Ook daar ben ik aan de slag met een miniserie. Een serie vogels en water. Water konden we goed gebruiken de afgelopen weken met 38* in de Bilt overdag.

  Ik ga een muziekje opzetten en lekker aan de slag.. groen water deze keer.

  Lees meer >> | 380 keer bekeken

 • Uitveerkoren schilderijen

  30 juni 2019

  Uitverkoren schilderijen

  IDe Maliebrug in de Fysiotherapie praktijkn elk schilderij leg ik een bepaald gevoel of beleving. Daarvan vind ik het mooi als ik kan communiceren via het doek. Natuurlijk heeft ieder een eigen associatie met het beeld op het doek. Maar mooi en bijzonder als het herkend en verstaan word. Zo gingen afgelopen maand weer twee schilderijen het atelier uit. Één is er naar Zeist gegaan waar het de wachtkamer in een fysiotherapie ruimte op is gaan luisteren. Er werd mij gezegd dat het licht en ook rust uitstraalde wat daarmee goed past in de wachtruimte.

   

   

   

  LevenssstroomEn via internet volgde iemand mijn werken aan een project over de waterwerken in Kassel. Deze werken geven mij de gelegenheid schilderijen te maken met het thema water, als symbool voor verschillende emoties. Ik werk eigenlijk toe naar een serie om een thema expositie mee in te richten. Maar in Amerika was een vrouw getroffen door de eerste in de serie. Dan maar niet voor de expositie en zo verhuisde het naar Tennessee, waarvan ze, naar ze later schreef vreugde tranen kreeg van het schilderij in het echt.

  Zo zijn dan weer twee schilderijen uitverkoren om iemand gelukkig te maken. Bijzonder wel

   

  Lees meer >> | 423 keer bekeken

 • Schilderijen vinden een plek

  30 juni 2019

  Schilderijen vinden een plek

  Het was een mooi begin dit jaar.

  Eind vorig jaar en begin dit jaar heb ik een aantal schilderijen in opdracht mogen maken.

  Het was een mooie uitdaging om portretten te schilderen van mensen en dieren die ik pas leer kennen door met de opdrachtgevers te spreken en de foto’s te bekijken die als referentie dienden voor mijn te portretteren onderwerpen. Al schilderend voel ik ze tot leven komen. Mooi dat de opdrachtgevers en in wanneer het als geschenk bedoeld was, de ontvangers die verblijd werden.

  Begin dit jaar heb ik een zelfportret gemaakt in het kader van het Rembrandt jaar en een portret van mijn dochter, welk portret geïnspireerd was door de overgeleverde opvattingen van Frans Hals. Die vaak mensen schilderde die lachend in jouw richting keken. Gewoon mensen die hem boeide of raakte. Ik had ze gemaakt als reactie op oproepen van de media om een werkstuk in te leveren voor publieke groepsexposities. Ze zijn daar niet terecht gekomen. Maar voor mij zijn het mooie markerings -schilderijen in mijn eigen geschiedenis, zij vinden een plek in mijn eigen collectie familie portretten.

  Zie pagina Portretopdrachten

   

  Lees meer >> | 375 keer bekeken

 • Waterwerken in Bergpark Wilhelmshöhe

  19 april 2019

  Het eerste schilderij voor een serie die geInspireerd is op het werelderfgoed in Kassel is gereed.

  Voor mij een heerlijke gelegenheid om verder me te verdiepen in het thema water. Maar dan nu geInspireerd door de stroom water die langs de bergwand geleid wordt door verschillende waterwerken. Een rijke geschiedenis, I een omgeving waar de natuur zijn relatieve gang mag gaan rond de constructies van grote landschaps architecten in de geschiedenis.

  Hoe dan ook, zoekt het water er zijn eigen(wijze) weg.

  Zoals het leven als een stroom kan zijn, is het vanuit dit perspectief bekeken, voor mij één en al schoonheid. Bekijk het eens rustig, en op enige afstand. Kies een mooie zomerse dag uit wanneer de zon vrij spel heeft. Obstakels doen het water wit opschuimen en contrasteren met de hindernisloze perioden, waarin een glimp van de bodem te zien is. Directe zonnestralen worden gereflecteerd al naar gelang de beweging en snelheid van het water.

  Emoties, bewegingen in het gemoed, zijn als de rimpelingen en stroomversnellingen hier, soms draaikolkjes soms een stille plek in een bocht. Een stroming als dit, met een stevige bedding van krachtige rotsblokken, maken (leven) interessant, kijk en neem de tijd om de stroming op je in te laten werken. Ergens is een begin, en waar leidt het heen?

   

  (Het is laat en tijd om te gaan slapen, later zal ik de tekst nog eens ged nalopen.)


  English translation

  The first painting for a series inspired by the world heritage in Kassel is ready.

  For me a wonderful opportunity to delve further into the theme of water. But now inspired by the stream of water that is led along the mountainside by various water works. A rich history, an environment where nature can go its relative course around the constructions of great landscape architects in history.

  As life can be like a stream, viewed from this perspective, it is all beauty to me. Take a look at it quietly and at some distance. Choose a nice summer day when the sun is free. Obstacles cause the water to foam white and contrast with the obstacle-free periods in which a glimpse of the soil can be seen. Direct sun rays are reflected according to the movement and speed of the water.
  Emotions, movements in the mind, are like the ripples and rapids here, sometimes vortices sometimes a quiet place in a bend. A current such as this, with a firm bed of powerful boulders, makes (life) interesting, watch and take the time to let the current influence you. Somewhere is a start, and where does it lead?

  Emotions, movements in the mind, are like the ripples and rapids here, sometimes vortices sometimes a quiet place in a bend. A current such as this, with a firm bed of powerful boulders, makes (life) interesting, watch and take the time to let the current influence you. Somewhere is a start, and where does it lead?

  Lees meer >> | 390 keer bekeken

 • Meer blogs >>