• Leven en water

    19 februari 2022

    Bezig zijnde met de voorbereiding van een expositie in Nieuwegein, verwoordde ik mijn gedachten bij het onderwerp dat ik plan voor de expositie. Schilderijen waar water het hoofd thema is.

    Leven met water

    Een expositie bij de haven

    Rita Camphuijsen | Camphuijsen Art | v.a. Februari 2022

    Een expositie bij het water.

    Een expositie bij het water. Voor mij is water een geweldig onderwerp. Alleen al omdat het kijken naar water me fascineert. Het maakt me soms rustig, omdat ik het gewoon kan zitten observeren, het kan volgen, of kan zien, dat het soms transparant is en een ander moment reflecteert, als een spiegel, als glas. Ik heb een tijdje op een boot gewoond, waar één van de positieve punten was, dat ik tussendoor kon zitten kijken naar het stil bewegende water, van de rivier. Om de locatie te bekijken voor deze expositie, nam ik op een zeker moment de bus en stapte uit, om al snel een oud stukje Vreeswijk te ontdekken. Ik had er over gelezen, maar zo terplekke, raakte ik geboeid door de oude vaartuigen, herinneringen aan het leven op het water, zoals het al eeuwen in Nederland bestaat. Er werd gewerkt, vracht vervoerd, gewoond, geleefd en gereisd. Nederlanders zijn van oudsher gewend om te leven met water. Bedwongen de krachten of benutten het en konden erover mijmeren. Ik dacht terug aan mijn leven op een oude aak die na zijn diensttijd werd om gebouwd, ook met mijn hulp, om verder gebruikt te worden als woonschip. Zo wandelend over de kade, werd ik weer nieuwsgierig naar de historie van de museumstukken die er getoond werden bij het “buitengedeelte” van het scheepvaart museum, dat ik hier ontdekte. En ik werd enthousiast omdat hier exposeren een mooie passende plek was voor de schilderijen uit mijn collectie waar water een belangrijk thema in is. Water kan zich presenteren als “stroom”, als waterplas, of een zee, waar de horizon ver weg is en de lucht erboven betoverend werken kan. Water is voor mij een manier waarop ik in beeld over leven kan spreken, of over emoties. Door telkens een ander aspect van water te kiezen, zoals dit zich in werkelijkheid aan me voordoet, of in mijn verbeelding. Al schilderend, kan ik me verdiepen in de betekenis die water in zijn verschillende hoedanigheden kan weergeven.

    Lees meer >> | 208 keer bekeken

  • Opening

    29 januari 2022

    Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen en het leek mij goed om weer eens in mijn blog te schrijven.

    Een impressie van het project Openingen

    Ik ben te druk geweest met schilderen om ook nog te schrijven. In mijn online studio op facebook post ik met regelmaat mijn updates van mijn werk in wording en in deze blog blijft het stil.

    Lees meer >> | 425 keer bekeken

  • Kunstroute BeeKk 2021

    6 augustus 2021

     

    Lees meer >> | 314 keer bekeken

  • 15 kruisweg staties

    29 maart 2021

    De kruisweg staties

     

    Lees ook"www.komuitdeverf.nl

     

     

     

     
    Het was voor mij een bijzondere ervaring om deze groep schilders gecoacht te hebben gedurende het schilder proces. Mwt tips en trick en online filmpjes na een zoombijeenkomst die ik samen met twee anderen leidde
    De kruisweg staties zij gereed: Het was een heel mooi resultaat en een fijne onderlinge samenwerking

    Lees meer >> | 380 keer bekeken

  • Aan de slag

    15 februari 2021

    Goedemorgen, nu ja, morgen, het is kwart voor 12.

    Tijd om weer zelf aan de slag te gaan. Vanochtend was ik bezig op de laptop. Als eerste een CV sturen naar de verzekeringsarts van het UWV. Ze willen nog wel graag dat ik mijn best doe om een baan te vinden om zelf mijn broek op te houden. Nou ja. wie huurt mij als kunstenaar in? Ik hoop dat de Hortus dat wil doen voor een aantal maanden. Dat lijkt me echt geweldig. Voor maart hoor ik of ik op gesprek mag komen. Werken en communiceren en als kunstenaar op die prachtige locatie lijkt me heerlijk. Maar ja... Midden tussen al die planten en bloemen en dan ook bij de dieren die er leven. Ik heb prachtige kikkers en vlinders gezien. En om mensen te inspireren lijkt me ook heel leuk.

    Daarna ging ik vanochtend aan de gang met de voorbereidingen van een schilder project waar de Geertekerk heeft gevraagd of ik deelnemers wil helpen uit de verf te laten komen in het ader van de stille week. Zie hier de blog op de pagina waar ik er over schrijf.

    https://www.komuitdeverf.nl/blog/

    Ja, want het gaat om het gaan van een pad. Het ziet er glibberig uit, onzeker of je het pad wel kunt gaan. Maar.. ga het pad en schets eerst je verbeelding.

    Dan ga ik nu aan de slag met een kinderdubbel portret. Het licht in mijn binnen studio is wel goed. Buiten is het nog wit genoeg van de sneeuw die echt nog niet weg is. Al wordt het al een paar uur zachtjes beregend.

    Lees meer >> | 437 keer bekeken

  • Het meisje in Afrika

    9 januari 2021

    Ergens in Zuid-Afrika, in Kaapstad woont een meisje.

    Dit meisje werd onder mijn aandacht gebracht, toen de muzikant die ik eens schilderde, mij vroeg om zijn dochter te schilderen. Dat kon ik gezien de omstandigheden niet als een betaalde opdracht zien. Maar er is, sinds ik de schilderijen maakte, een band ontstaan die bleef. Omdat ik door hen te schilderen, de muzikant extra inspireerde tot het zoeken naar promotiekansen van zijn muziek., was hij mij blijven benaderen via de mail en de apps. Want er was op opeens een vrouw uit Europa geweest die hem had geschilderd. Het had hem geraakt en geïnspireerd. Hij werkt intussen aan een nieuw album dat moet heten: "tekenen aan de wand". Immers ik had hen ook geschilderd met afrikaanse tekeningen aan de (rots)wand. Ik had nadat ik met Dinie in 2008 in Zuid Afrika was geweest, pas twee jaar later de schilderijen af en hem met wat speurwerk op het internet gevonden. Daarna had ik zijjn adres gevraagd, om hem foto's te kunnen sturen van de schilderijen. Het waren er twee, van zijn muziek maatje, de vrouw met de samba's en drum en hemzelf, spelend op zijn guitaar. Hij liet me niet meer los. Hij wilde weten hoe het met mij ging, maar vroeg hulp bij het benaderen van personen voor zijn muziek. Ik zocht soms op het internet wat mensen voor hem op, of gaf hem hints voor mogelijkheden voor netwerken in Afrika, veel meer kon ik niet doen. Maar hij was steeds verguld met de resultaten. Ik hoor dat hij nu en dan optreedt met een band en later weer met een andere band. Hij heeft relaties en er is publiek en hij maakt muziek. Afro-reggae is een genre dat de mensen daar in de benen brengt en wat ook verhaalt over het leven in de getto's

    Lees meer >> | 439 keer bekeken

  • Kerstochtend

    25 december 2020

    Het is een stille kerstochtend. Via Youtube bekeek ik de kerstdienst van de remonstranten en een uurtje later zou ik kunnen praten met andere thuis kerrstvierders. Maar het is even stil in huis. De radio is uit een tijdklok tikt. Op de ezel staat een schilderij in wording. Ik kan er zo, aan verder gaan. Maar even wi ik niets. Creativiteit kan vanuit stilte beginnen. Gedachten laten gaan en niet vastpakken. ook gedachten van .. wat allemaal zou kunnen en niet is.. of wel is maar weer was. Dat is loslaten misschien. En dan.. dan komt dat moment van nieuwe actie de pensee pakken en gaan. Of.. eerst nog iemand bellen? Ergens over praten? Maar even stil zijn is eigenlijk gewoon wel fijn. Mij is gevraagd een schilderij te maken, voor een verjaardag op 1 januari. maar uuh, dat is eigenlijk een beetje weinig tijd. Maar ja.. De huidige lockdown bepaald dat we 5 weken op de plaats rust moeten houden. Nou ja, dan wordt er vermoedelijk 1 janari niets gevierd. Corona tijd. Ik ga niks corona achtigs schilderen. Niet geengageerd. Ik ga gewoon een zebra schilderen. Toen ik uit Afrika terug kwam zat ik zo vol indrukken dat ik niet wist hoe ik die kon verwerken tot een beeld. En ik begon toen gewoon met zebra strepen. Er er ontstond een schilderij met een gedachte over zwartwt verhoudingen, over patronen, over gescheidenheid en eenheid. En nu, nu heb ik gewoon een kleinkind dat van zebra;s houd en bkij kan worden van een schilderij er van. Nou ja, dan zeg je als oma toch geen nee?!

    Lees meer >> | 399 keer bekeken

  • Mijn presentatie in het jaarboek kunstenaars van het jaar 2021

    23 november 2020

    Jaarboek kunstenaars 2021

     

    Jaarboek kunstenaars 2021De afgelopen twee jaar heb ik me door de aandacht in de media voor de oude meesters toegelegd op het uitproberen van een andere aanpak van mijn schilderijen. Niet om geheel te veranderen maar om te zien wat ik er mee kan en wanneer ik het wil toepassen. Zo kon ik mijzelf verder ontwikkelen.

    Velen lieten zich inspireren maar ik vond het toch een uitdaging, om op de oproep om een schilderij in te zenden dat geïnspireerd zou zijn door Rembrandt van Rijn, in te gaan. En zo kwam het dat ik met mijn werk in dit mooie grote jaarboek belandde. Het staat vol mooi werk van collega kunstenaars.

    In deze tijd van Corona maatregelen zijn de gelegenheden om te exposeren aanzienlijk verminderd, daarom is voor mij als kunstenaar een presentatie in een boek als dit een mooi alternatief.

    In plaats van het bezoeken van een expositie is dit mooie naslagwerk te bestellen. Zelf heb  nog 9 exemplaren in bezit die ik ter verkoop aanbied. Zo steunen jullie een beetje mijn werk als kunstenaar en krijgt dit werk de aandacht die het verdient.

    Twee van mijnwerken zijn er in geplaatst. “Delftsblauw meisje” dat is geïnspireerd door de visie van Johannes Vermeer. Wij zijn in het huis/museum in Delft geweest waar een reconstructie is van een kamer zoals in zijn schilderijen veel voor kwam. En daaruit vloeide het schilderij voort met mijn persoonlijke model met aan de muur een schilderij dat zij schilderde van een dierbaar moment van een meisje aan zee. Zo in de geest van Vermeer is dit een schilderij met een eigen verhaal.

    Mijn andere inzending was het schilderij dat hoorde tot één van de vijftig genomineerde schilderijen in het Rembrandtjaar. Het was het jaar dat de bloedmaan scheen. In liet de bloedmaan een dominante rol spelen in dit zelfportret waar ik mijn dochter schilder. Beiden werden ge geboren rond de tijd van de volle maan. Ook Rembrandt maakte werk met een verhaal en schilderde veel zelfportretten. De werkwijze van de oude meesters heb ik willen benaderen. Een onderschildering een schets een onderlaag waarin eerst de focus ligt op licht en schaduw en daarna pas het aanbrengen van kleur. Een methode die ik in latere portretten ook heb toegepast.

    Ik vind het mooi dat mijn twee schilderijen zo in dit boek gepresenteerd worden, te midden van ander werk van anderen. Ik beveel dit boek bij jullie van harte aan. Heerlijk om door te bladeren en te genieten.

     

     

    Mail naar mij om het boek te bestellen. Het is af te halen in mijn atelier, dan kun je het combineren met een bezoek aldaar. Anders tegen betaling van de verzendkosten stuur ik het boek op.

    info@camphuijsen-art.nl

    € 19,95 excl verzendkosten

     

     

     

     

    Lees meer >> | 434 keer bekeken

  • Knotwilgen

    13 september 2020

    Knotwilgen

    Wat een fijn nieuw avontuur. Het begon als een ingeving om vorig jaar tijdens de kunstroute toen we het Rembrandtjaar vierden, dat ik drie demonstratie doekjes maakte met knotwilgen die hier nu uitgewerkt zijn. Het waren doekjes die de stappen moesten laten zien waar ik dat jaar mee experimenteerde. Het idee, was een onderlaag van Sienna, waarna, de schets als tekening en later geschilderd onderwerp er op gezet zou worden. Gevolgd door de studie van de vorm en de licht en donker tonen in een basis schilderij in grijstonen. Het karakteristieke van de ruige knotwilg begon sterk te spreken.
    Het avontuur volgde daarop dat ik met kleur het zou verlevendigen tot een dynamisch schilderij. Het onderwerp dat door de drie composities van elkaar verschilde bepaalde de uiteindelijke resultaten. Zelf volgde ik verder geheel mijn gevoel. En elk van de drie liet me op een verschillend moment van stoppen kiezen. Het resultaat is mijn expressie van de typische bomen uit mijn  omgeving. Bomen waar ik heerlijk van kan genieten.

    Lees meer >> | 467 keer bekeken

  • Een uitstapje in de omgeving

    5 september 2020

    Bijna dagelijks wandel ik in mijn woonomgeving. Zo ontdek ik bijzondere plekjes. Verspreid in Nederland zijn deze knotwilgen te vinden. Ik schetste er een stel op drie doeken, om tijdens de kunstroute te laten zien hoe ik volgens de oude schilder methode een werk op kan zetten. Uiteindelijk, ná de kunstroute gooide ik het over een andere boeg. Met een losse schilderstijl over de sienna opzet.

    Lees meer >> | 458 keer bekeken

  • Meer blogs >>